Miljković: Nismo krivi, niti smo platili penale; CIP: To nije istina, odgovornost je samo njihova 1

Ko će graditi završnu deonicu na Koridoru 10 prema granici sa Makedonijom, od Srpske Kuće do Levosoje, znaće se nakon objavljivanja rezultata tenderskih ponuda koje su otvorene juče.

Iako su mediji pisali da će iz tog posla biti izostavljeno građevinsko preduzeće MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, sa kojim je prethodno raskinut ugovor o izgradnji te deonice, njen vlasnik za Danas Branko Miljković to demantuje i tvrdi da učestvuje na tom tenderu.

– Do raskida ugovora između naručioca posla Puteva Srbije i konzorcijuma našeg preduzeća i Srbijaautoputa je došlo zbog toga što projektant nije uračunao dovoljna finansijska sredstva potrebna za izgradnju. Shodno tome, da se ne bi kršile zakonske procedure predviđene za obavljanje ovakvog tipa posla došlo je do sporazumnog raskida ugovora. To znači da naše preduzeće ne snosni bilo kakvu krivicu ili odgovornost za to što posao nije završen iz razloga koji su navedeni a da je to zaista i tako potvrđuje to što nismo platili penale – objašnjava za Danas Miljković.

Međutim, tu priču demantuje pomenuti projektant, Saobraćajni institut CIP.

– Izvođač radova ne govori istinu kada tvrdi da je projekat deonice Srpska Kuća – Levosoje na Koridoru 10 bio neprecizan i netačan u bilo kom pogledu. Kada su 2014. godine Srbiju zahvatile velike poplave koje su uticale da se izmesti korito Južne Morave, mi smo zbog toga izvršili preprojektovanje te deonice kako bi se uvažile nove okolnosti. Samim tim jasno je kao dan da je CIP svoj posao vezano za izradu projekta za tu deonicu obavio profesionalno, korektno, precizno i tačno. Ako su finansije problem što radovi nisu obavljeni u predviđenom roku, za to odgovornost može da snosi isključivo izvođač radova, a ne mi jer je projekat u svim segmentima bio ispravan. Dakle izvođač je pogrešno procenio finansijski deo a ne mi. CIP je kuća svetskog renomea i ne pada nam na pamet da se igramo našim ugledom i činimo amaterske greške – kaže za Danas Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a.

Miljković ipak tvrdi da njegovo preduzeće učestvuje i na novom tenderu za izgradnju te deonice koji su raspisali Putevi Srbije.

U Putevima Srbije za Danas ističu da su MBA – Ratko Mitrović Niskogradnji i članu grupe ponuđača Srbijaautoputu 15. decembra prošle godine poslali obaveštenje o okončanju ugovora za Izvođenje radova na izgradnji auto-puta E-75, Beograd-Niš-granica sa Makedonijom, deonica Srpska Kuća – Levosoje i dodatne radove na izgradnji auto-puta E-75, Beograd-Niš-granica sa Makedonijom, deonica Srpska Kuća – Levosoje zato što se svi neophodni radovi za puštanje deonice u saobraćaj ne mogu završiti u okviru raspoloživih finansijskih sredstava.

– Naručilac je utvrdio da je sporazumni raskid ugovora najprimerenija mera za rešavanje nastale situacije, koja će na fer način tretirati odgovornosti i obaveze ugovornih strana, minimizirati eventualne dodatne troškove i omogućiti da se u skladu sa zakonom i propisima kroz novu javnu nabavku u otvorenom postupku ugovore preostali radovi – kažu u Putevima Srbije.

S druge strane, partneru MBA – Ratko Mitrović Niskogradnja iz konzorcijuma za izgradnju deonice Srpska Kuća – Levosoje, Srbijaautoputu biće naplaćene bankarske garancije zbog neispunjavanja ugovornih obaveza ali za drugu deonicu. Reč je o radovima na Koridoru 10 autoput E-75, Beograd-Niš-granica sa Makedonijom, odnosno radovima na petlji Bujanovac 1.

– Ugovor je raskinut zato što je izvođač svojim nečinjenjem prouzrokovao kršenje odredbi ugovora koje se ogleda u činjenici da dinamika radova od strane izvođača odstupa za više od dva meseca od dinamike definisane u usvojenom programu radova. Za grupu izvođača radova koju predvodi Srbijaautoput 29. decembra podnet je zahtev banci za naplatu garancije za dobro izvršenje posla na iznos od 27,99 miliona dinara – objašnjavaju u Putevima Srbije.

Kada je reč o novom tenderu za izgradnju završnih deonica na Koridoru 10, raspisanom 6. marta, rok za prijavljivanje i podnošenje ponuda je istekao juče. Predviđeni rok za završetak radova je šest meseci od datuma potpisivanja ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari