Ministar finansija: Emitovanje zelene obveznice važan signal za investitore 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ponudila svoju zelenu obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u vrednosti od jedne milijared evra i dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz zelene agende.

„To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine“, naveo je Mali u saopštenju koje je prosledilo Ministarstvo.

On je objasnio da će se sredstva od izdatih obveznica koristiti i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice.

Dodao je da će u to biti uključena i zaštita od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrola i prevencija zagađenja, prikupljanje, prerada i reciklaža otpada, energtetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Zelena tranša emitovana je u skladu sa strateškim planom Vlade o ulaganju dodatnih sredstava za finansiranje projekata u oblastima zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promena.

Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za, kako se navodi u saopštenju, „otplatu dugova koji su nasleđeni iz prošlosti“.

U saopštenju se dodaje i da se današnjom emisijom Srbija svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari