Ministarstvo finansija: Poboljšan kreditni rejting Srbije 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Srbije na Ba2 sa Ba3, uz stabilne izglede za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga nakon pandemije.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je u saopštenju da je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu kojoj je pošlo za rukom da u uslovima pandemije korona virusa dobije povećanje, a ne smanjenje kreditnog rejtinga.

Mali je dodao da će od rezultata koje ostvaruje Srbija, korist imati privrednici, jer će im kamate za kredite koje uzimaju od banaka biti znatno manje i moći će da udju u jake investicione cikluse, bez straha od skupog zaduživanja.

„Tako će imati priliku i da ulože više novca u svoj posao i da otvore nova radna mesta“, kazao je Mali.

On je dodao i da dobre vesti nisu iznenadjenje, već potvrda očekivanja i dobrih rezultata u prethodnim godinama, istakavši da se medjunarodni investitori interesuju za srpsko tržište kapitala i obveznice koje, kako je ocenio, dobijaju predznak pouzdanosti i likvidnosti.

„Investitori nas već posmatraju kao investicionu destinaciju, pa i naše obveznice na tržištu već vrednuju na višem rangu. Ubrzanim tempom se približavamo investicionom rejtingu, što će biti veliko dostignuće za našu zemlju, ali i važna vest za naše privrednike i građane“, rekao je Mali.

Unapređenju kreditnog rejtinga doprineli su otpornost srpske ekonomije na posledice pandemije korona virusa, stabilan nivo srednjoročnog rasta i očekivanja da će mere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije nastaviti da budu iznad proseka grupe zemalja sa Ba kreditnim rejtingom, navedeno je u saopštenju.

Prema oceni agencije, prosečna stopa rasta u periodu 2018. i 2019. godine iznosila je 4,4 odsto, dok je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini dostigao svega 1,0 odsto, što je kako se dodaje, znatno bolje od svih zemalja u grupi sa Ba rejtingom.

Poboljšanje kreditnog rejtinga u jako nestabilnim okolnostima, usled pandemije kovid-19, ogromna je potvrda ekonomskog napretka i rezultata koje je ostvarila Srbija uz kontinuiranu primenu mera fiskalne konsolidacije, navedeno je u izveštaju agencije, a prenosi Ministarstvo finansija.

Ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti je značajan doprinos dao i aranžman sa MMF-om, a Srbija je u okviru tog programa postigla napredak u smanjenju fiskalnih rizika koji proističu iz sektora malih i srednjih preduzeća i uspešno sprovela program privatizacije.

Agencija ocenjuje da će trend rasta BDP-a biti nastavljen i u 2021. godini, uz realno povećanje BDP-a za 4,7 odsto, usled oporavka domaće tražnje, normalizacije ekonomske aktivnosti zahvaljujući brzom procesu vakcinacije, kao i značajnim kapitalnim investicijama planiranim u 2021. godini, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Rast javnog duga u 2020. godini ocenjuje se kao privremen, jer je nastao kao posledica povećanja troškova usled potrebe finansiranja mera podrške srpskoj privredi i građanima kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom kovid-19.

„I pored toga, učešće javnog duga u BDP-u ostaje na projektovanom nivou ispod 60 odsto“, dodaje se u saopštenju i navodi da je udeo javnog duga 2020. bio 58,2 odsto na nivou opšte države i da se očekuje da će ostati približno isti i u 2021. godini, dok se 2022. godine očekuje oporavak i vraćanje duga na „opadajuću putanju“.

Tabaković: Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije potvrda ispravnosti ekonomske politike

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da je odluka agencije Moody’s o poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije potvrda ispravnosti vodjenja ekonomske politike za bolji životni standard građana i za pozicioniranje Srbije kao odlične investicione destinacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

U saopštenju, Tabaković je navela da je agencija izmdju ostalog prepoznala ekonomske rezultate koje je Srbija ostvarila u 2020. godini, i da su preduslovi za to puna makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost, čiji je jedan od ključnih stubova stabilnost kursa dinara.

„Činjenica da agencija Moody’s u svom izveštaju naglašava da je Srbija zemlja niskog političkog rizika, što jeste jedan od ključnih faktora povećanja rejtinga, takođe govori koliko je ukupna stabilnost stub održivog rasta“, dodala je Tabaković.

Ona je navela da je Srbija „čak i u godini kakva je bila 2020, značajno povećala robni izvoz ka Kini, SAD i Turskoj, kao i ka zemljama EU koje nisu članice zone evra, poput Poljske, Mađarske, Rumunije i Češke.

„Time je gotovo u celosti kompenzovano smanjenje tražnje za našim izvozom iz zemalja EU koje su najteže pogođene pandemijom, što potvrđuje opravdanost našeg strateškog opredeljenja za diversifikaciju tržišta, investitora i projekata“, istakla je guvernerka u saopštenju.

Analizirajući rezultate i izglede Srbije po pitanju ekonomskog rasta, ona je istakla da je rezultat u 2020. godini izuzetno dobar, s obzirom da je ostvaren u nezapamćenim uslovima globalne pandemije.

„U uslovima još uvek aktuelne pandemije na globalnom nivou, a očuvanjem pune stabilnosti u svakom pogledu, odgovornim vođenjem ekonomske politike i daljim povećanjem investicija, Srbija će u ovoj godini zabeležiti stopu rasta BDP-a od pet do šest odsto, što znači da će biti u grupi retkih zemalja koje će već u toku ove godine da dostignu pretkrizni nivo“, zaključuje guvernerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari