Ministarstvo finansija Srbije radi na uvođenju boljeg upravljanja budžetskim sredstvima 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Ministarstvo finansija Srbije radi na primeni interne revizije na svim nivoima javnog upravljanja, izjavila je danas v.d. pomoćnika ministra finansija Spomenka Vircburger.

Ta oblast je značajna jer u pregovorima Srbija-EU predstavlja merilo za Pregovaračko poglavlje 32 – Finansijski nadzor, kazala je ona novinarima.

Cilj je da se, pored praćenja namenskog i zakonskog trošenja budžetskih sredstava, mere rezultati, da se bolje planira i upravlja budžetskim novcem

Ministarstvo finansija razmatra izmenu propisa da bi se svi korisnici javnih sredstava, koji do sada nisu uveli taj sistem, obavezali da to što pre počnu kako bi s birokratskog prešli na savremeno upravljanje javnim finansijama.

„Ovaj koncept je usaglašen s najboljom praksom u Evropskoj uniji, a zasnovan na medjunarodnim principima i standardima“, rekla je Vircburger.

Istakla je da je većina velikih instituticija javnog sektora dostigla ove standare ili ih je u značajnoj meri već primenila, ali nedostaje puna primena.

Tako su veliki javni sistemi i veliki gradovi u velikoj meri uspostavili standarde u toj oblasti, ali zaostaju manje opštine.

„Srbiji ima Nacionalni sertifikat za internu reviziju, imamo ovlašćene interne revizore u javnom sektoru i njihova prevashodna funkcija je da oni budu prijatelji u upravljanju i da pomažu da institucije u javnom sektoru funkcionišu bolje“, rekla je Vircburger.

Strategijom razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Srbiji 2017-2020. godine, Vlada Srbije se obavezala da sprovede niz mera za unapredjenje odgovornosti rukovodilaca i zaposlenih u javnom sektoru, za upravljanje javnim sredstvima u skladu s principima interne finansijske kontrole radi ostvarivanja ciljeva javnog sektora.

Internu reviziju do sada je uspostavilo 57 lokalnih samouprava, od čega 75 odsto u gradovima, u kojima je zaposleno 96 internih revizora.

Internom revizijom pokriveno je 92 odsto budžeta gradova što predstavlja oko dve tećine zbira budžeta lokalnih vlasti u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari