Ministarstvo: Jura ne krši propise; Sindikat: Šta se to promenilo od 7. aprila? 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Inspekcija rada nije utvrdila bilo kakve nepravilnosti prilikom obilaska pogona Jure u Rači, tvrdi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Povodom prijava da se u kompaniji “YURA Corporation” d.o.o ne poštuju pravila i mere u ingerenciji Inspekcije rada, a usled vanrednog stanja u zemlji, izazvanog virusom COVID-19, izvršena su tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači, tokom kojih nisu utvrđeni propusti u nadležnosti Inspekcije rada, saopštilo je ovo ministarstvo tokom vikenda.

Podestimo da je fabrika južnokorejske Yura korporacije u Rači, u utorak, 21. aprila, počela da radi punim kapacitetom, u sve tri smene, te da je vratila sve zaposlene na posao. Fabrički Sindikat “ Nezavisnost”odmah je obavestio nadležne i javnost da je Yura, na ovaj način, prekršila dogovor koji su, 7. aprila, nakon protesta zaposlenih i procene epidemiloga kragujevačkog Instituta za javno zdravlje , postigli menadžment kompanije, ta sindikalna organizacija i opštinski Krizni štab, prema kojem u pogonima u Rači može da se radi sa 40 odsto kapaciteta i da u dve radne smene bude angažovano 400 od ukupno 1.200 zaposlenih u preduzeću. Dogovor je, kako je javnost obaveštena, oročen trajanjem vanrednog stanja u Srbiji.

Menadžment Yure je, medjutim, dogovor poštovao tek nekoliko dana, pošto je već od ponedeljka,13. aprila proizvodni proces u fabrici ponovo organizovan u tri radne smene, sa 600, umesto dogovorom predvidjenih 400 radnika, dok su, odmah posle uskršnjih praznika, svi zaposleni pozvani da se vrate na svoja radna mesta. Sindikat je obratio Inspekciji rada koja je prošlog petka posetila Yurinu fabriku u Rači, i koja je, sudeći prema rečenom saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, utvrdila da u radu te fabrike “nema nikakvih nepravilnosti”. Poseti inspektora rada prethodila je, prema informaciji iz Sindikata “Nezavisnost”, ponovna procena kragujevačkih epidemiloga, koji su o aktuelnim epidemiološkim i ostalim uslovima rada u Yurinoj fabrici u Rači, sačinili zapisnik.

Poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u Yurinoj fabrici u Rači Saša Marković kaže da još nije video ni saopštenje Ministarstva rada, a ni zapisnik epidemiologa kragujevačkog Instituta. Ističe da je on taj zapisnik tražio od svih kojima je dostavljen (poslodavac, opštinski Krizni štab, Inspekcija rada…), te da mu je rečeno da se obrati poslovodstvu račanske fabrike. U poslovodstvu mu je kazano da ne mogu da mu daju zapisnik na uvod dok ne dobiju saglasnost glavnog menadžmenta u Nišu…Očekuje da bi zapisnik mogao da vidi tokom sutrašnjeg dana (ponedeljak).

-Ne mogu da komentarišem saopštenje Ministarstva za rad dok ne vidim zapisnik epidemiologa. Ali, nije mi jasno šta se to promenilo od 7. aprila kada je procenjeno da u fabrici, zbog epidemije COVID 19, može da se radi tek sa 40 odsto kapacite, odnosno sa 400 zaposlenih, do 21. aprila, od kada se u Yuri ponovo da radi punim kapacitetom, u sve tri smene i sa svim radnicima u pogonima. Koliko mi je poznato, epidemija izazvana virusom korona i dalje traje, a vanredno stanje proglašeno zbog te epidemije još nije ukinuto, pita (se) sindikalac Marković.

U Yurinoj fabrici u Rači, inače, zbog specifičnosti proizvodnje elektroinstalacija za automobile, za pojedinim radnim stolovima istovremeno radi i po nekoliko radnika medju kojima je fizičko rastojanje tokom osmočasovne smene tek 30 do 40 santimetara. S druge strane, veliki broj zaposlenih u Yuri u Rači, iz Kragujevca, Topole i drugih mesta u Šumadiji na posao dolaze i sa njega se vraćaju organizovanim autobuskim prevozom, koji je, zbog epidemije COVID 19, osim za radnike, zabranjen za sve ostale na svim (pri)gradskim i medjugradskim linijama u celoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari