Ministarstvo: Nijedan dinar nije isplaćen bez opravdanja 1

Ministarstvo privrede izdalo je saopštenje povodom današnjih navoda pojedinih medija o nenamenskom korišćenju budžetskog novca. Saopštenje prenosimo u celosti.

Republika Srbija ima najbolje rezultate u regionu kada je reč o privlačenju investicija i svaki pokušaj bacanja senke na ovaj proces je u najmanju ruku tendenciozan ili je proizvod elementarnog nepoznavanja procedure za dodelu i isplatu podsticaja.

Proces odobrenja i isplate podsticaja je strogo kontrolisan i praćen, tako da ni dinar iz budžeta ne može biti isplaćen, pre nego što se ispune ugovorne obaveze.

Ugovor o dodeli podsticaja potpisuje se nakon što, na predlog Ministarstva privrede, saglasnost daju i druga nadležna ministarstva, Komisija za konotrolu državne pomoći, Savet za ekonomski razvoj i Vlada Republike Srbije.

Sve informacije o potpisanim ugovorima su objavljene na sajtu Ministarstva privrede.

Potpisivanje ugovora, međutim, ne znači i automatsku isplatu namenjenih sredstava. Zakonom o ulaganjima je definisano da kompanija sredstva povlači fazno, i to svaku tranšu tek nakon što ispuni ugovorom definisane uslove (pre svega se odnose na visinu ulaganja i broj novozaposlenih radnika).

Neophodno je i da svaki dinar iz budžeta na ime podsticaja bude pokriven bankarskom garancijom kompanije, sve dok se ne ispune sve ugovorne obaveze i do okončanja faze monitoringa.

Kada je reč o kompanijama koje su pomenute u medijima, pojasnićemo zašto su informacije netačne:

  1. Sa kompanijaom Truck – Lite Europe doopotpisan je Ugovor o dodeli podsticaja, ali budući da nisu ispunjene ugovorne obaveze, ugovor je raskinut, a kompaniji nije isplaćen nijedan dinar državnih subvencija.

2. Sa kompanijom Mei Ta Europe doo je u prve tri dosadašnje faze ispunila ugovorne obaveze u pogledu novih investicija i novozaposlenih. Kompanija je u ovom prenutku, prema izveštaju nezavisnog ovlašćenog revizora, premašila predviđena ulaganja do kraja 2018. za 20 miliona evra. I broj zaposlenih je premašen, pa je umesto novih 350 radnika do kraja godine, prema Centralnom registrm obaveznog socijalnog osiguranja, na dan 19.09.2018. tamo zaposleno 393 osobe na neodređeno i 1.715 na određeno vreme.

Gubitak u poslovanju koji je iskazan u godišnjem izveštaju o poslovanju za 2017. godine je očekivan, budući da su u toku prvih godina pripreme i razvoja svakog poslovnog pa i ovog projekta, ulaganja veća od samog poslovanja, pa su time i troškovi veći nego prihodi.

3. CG FOODS EUROPE doo je potpisao Ugovor 10.07.2015. godine. Reč je o grinfild investiciji, pa je do kraja 2017. izgrađena fabrika, pribavljena upotrebna dozvola i nabavljena je oprema. Prema zvaničnoj evidenciji CROSO, na dan 30.06.2018. godine zaposleno je 108 radnika na neodređeno i 38 na određeno vreme. I dalje nisu isplaćene sve tranše na ime subvencija.

4. „ZG Lighting SRB“ doo je 2017. potpisao ugovor o dodeli podsticaja. Trenutno se priprema revidirani biznis plan koji investitor predlaže zbog racionalizacije u poslovanju i postizanja bolje organizacije u sprovodjenju projekta. Nadležne službe će pažljivo razmotriti taj predlog, pre nego što daju zvaničan stav.

Još jednom podvlačimo da nijedan dinar iz budžeta Republike Srbije nije isplaćen na ime podsticaja, a da prethodno nije opravdan, odnosno da kompanija nije ispunila ugovorne obaveze.

Zahvaljući podsticajima Ministarstva privrede i Vlade Republike Srbije u protekle dve godine i osam meseci (od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima) privučeno je 510 miliona evra investicija, što će omogućiti otvaranje 28.778 novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari