Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo konkurs za podsticaje iz IPARD programa 1Foto: N1

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije raspisalo je danas novi konkurs za dodelu podsticaja iz IPARD fondova EU u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, što podrazumeva izgradnju objekata i kupovnu opreme, osim traktora, kao i u podizanje zasada voća, povrća i grožđa.

Ukupan budžet je oko 60 miliona evra, a rok za podnošenje zahteva je do 10. septembra.

Olakšavajuća okolnost sada će biti što je poljoprivrednicima omogućeno da 50 odsto podsticaja iz IPARD programa dobiju pre kupovine opreme, a ne da im se posle kupovini refundira taj iznos.

Podsticaji će iznositi do 65 odsto od ukupnog ulaganja, investicija može biti do milion evra, a konkurs traje do 10. septembra.

Pojedine opozicione stranke kritikuju aktuelnu vlast zbog toga što iz budžeta IPARD fonda nisu iskoršćena sva sredstava, a predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić za Betu je rekao da su poljoprivrednici najviše zainteresovani za kupovinu traktora, a da za druge velike investicije nisu kreditno sposobni.

„Iz IPARD fonda dolaze podsticaji i za veće investicije, ali poljoprivrednici treba da budu kreditno sposobni da bi kod banke dobili zajam za deo sredstava od oko 40 odsto koje moramo da obezbedimo sami. Zbog toga je i najveće interesovanje za podsticaje za kupovinu traktora kao osnovnog sredstva rada“, rekao je Jakšić.

Igor Jezdimirović iz Centra za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje (CERUDA.org) rekao je da su procedure za dobijanje sredstava iz IPARD programa veoma složene i da poljoprivrednicima pomažu specijalizovane agencije, poput njihove.

„Da bi se dobila sredstva iz IPARD fondova neophodno je napraviti biznis plan kako bi se utvrdila ekonomska opravdanost investicije“, rekao je Jezdimirović.

Dodao je da to podrazumeva i proceduru provere ispunjenosti nacionalnih standarda poslovanja gazdinstva, koja se radi putem odgovarajućih inspekcija, najčešće fitosanitarne, inspekcije za zaštitu životne sredine i kontrole na licu mesta.

Jezdimirović je rekao da IPARD sredstva uče poljoprivrednike da proizvodnja mora biti ekonomski opravdana, a investicije su namenjene gazdinstvima sa potencijalom za dalji rast proizvodnje i tome doprinose.

Sredstva za finansiranje objekata, opreme i mehanizacije, osim za traktore, za koja je danas raspisan konkurs su iz budžeta IPARD programa od 2014. godine do 2020, a prvi konkurs je bio raspisan 2017. godine.

Problem je, kako je rekao Jezdimirović bio u nedostatku operativnog kapaciteta za dobijanje akreditacije za sprovođenje konkursa, pa novac koji je bio raspoređen za određenu godinu nakon isteka dodatnog roka od par godina kao neiskorišćen se vraća u budžet EU.

Sada kada je sistem uspostavljen, kako je rekao, potrebno je da se stalno nadograđuje i razvija kako bi mogao da „servisira“ sve veća sredstva koja budu dostupna u što kraćem vremenskom periodu.

Pošto su procedure za konkurs složene taj posao podrške poljoprivrednicima u Srbiji obavljaju specijalizovane agencije, čije usluge spadaju u prihvatljive troškove IPARD fondova i delom se refundiraju iz samog programa.

Potpredsednik SSP: Smena vlasti jedini način da poljoprivrednici dođu do novca iz IPARD fonda

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović rekao je jutros da poljoprivrednici nisu iskoristili sva sredstva iz IPARD fondova EU, a da je jedini način da dođu do njih smena vlasti.

On je povodom najave ministarstva poljoprivrede o raspisivanju konkursa u okviru IPARD projekta vrednog 60 miliona eura, podsetio da su IPARD fondovi sredstva koja je EU namenila državama koje pretenduju da postanu njene članice.

„Prvi dogovor o korišćenju ovih sredstava zaključen je za period 2014-2020. godine i njegova vrednost je iznosila 175 miliona evra. Svake godine, Srbija je imala na raspolaganju između 25 i 30 miliona eura, s tim da prve tri godine naša država nije iskoristila ništa od tog novca“, naveo je Bulatović, a sapštila stranka.

Prva sredstva iz tog programa su, kak se navodi, počela da pristižu tek 2018. godine, a iskorišćenost do kraja 2020. godine je bila svega deset odsto od 175 miliona evra, pa se ono što nije iskorišćeno moralo vratiti.

„Sledeći IPARD program opredeljen je za period 2021-2027. godine. Smena ove bahate i nestručne vlasti je jedini način da poljoprivrednici kojima su ova sredstva i namenjena do njih zaista dođu i iskoriste ih na predviđeni način“, ocenio je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari