Miodrag Ranković: Ministarka Zorana Mihajlović zastupa interese lobija uvoznika struje 1

Ostajemo pri zahtevu da Zorana Mihajlović bude smenjena sa funkcije ministarke rudarstva i energetike zbog toga što je glasnogovornik lobija koji se zalaže za otkazivanje izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ i brzo gašenje svih termo pogona za proizvodnju struje u Srbiji, a koji, u prvom redu, čine uvoznici struje i investitori u vetroparkove.

Očekivali smo da će ministarka Mihajlović pozvati naše predstavnike na razgovor nakon protestnog zbora koji smo organizovali u ponedeljak ali ona to nije učinila već je razgovarala sa Milanom Đorđevićem, predsednikom Sindikata radnika EPS koji podržava njene stavove. On pak ne predstavlja interese rudara Kolubare jer mu je na zboru koji smo održali izglasano nepoverenje. U slučaju da Zorana Mihajlović ne bude smenjena, organizovaćemo generalni štrajk kako bi se ostvario taj i svi naši drugi zahtevi – kaže za Danas Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“.

Ranković ističe da će krajem ove ili početkom sledeće sedmice razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kome će tom prilikom biti predočeni problemi sa kojima se rudari suočavaju.

– Obavestićemo predsednika da je Zorana Mihajlović nestručna i nesposobna da vodi resor rudarstva i energetike. Zbog poteza koje povlači posledice će trpeti kako rudari tako i potrošači u Srbiji. Ona se zalaže za prekidanje radova na izgradnji TE „Kolubara B“. Takođe, traži da se sve termoelektrane u našoj zemlji zatvore do 2030. godine umesto do 2050. kako je to prethodno planirano. U slučaju da se to ostvari rudari u Kolubari i Kostolcu kao i zaposleni u srpskim termoelektranama bi ostali bez svojih radnih mesta i ne bi mogli da obezbeđuju egzistenciju svojim porodicama. Sa druge strane, trpeli bi i potrošači jer bi struje iz domaćih izvora bilo manje što znači da bi bila znatno skuplje za njene korisnike – ističe Ranković.

Naš sagovornik dodaje da rudari „Kolubare“ nemaju nameru da sa Zoranom Mihajlović razgovaraju o bilo čemu jer ona radi protiv njihovih interesa, kao i da će zvaničan zahtev za njenu smenu biti upućen premijerki Ani Brnabić.

– Ako bude potrebno okupićemo se tim povodom i ispred zgrade Vlade Srbije. U slučaju da se to desi pozvaću sve građane da nam se pridruže jer težnja Zorane Mihajlović da ugasi proizvodnju struje iz termo blokova pre vremena i spreči izgradnju novih termo postrojenja bi dovela do velikog zaduženja Srbije što je protivno interesima svih nas – navodi Ranković.

Povlačeći paralelu između događaja koji su se zbili 5. oktobra, u kojima je zajedno sa kostolačkim rudarima učestvovao, i sadašnje pobune protiv poteza koje povlači resorna ministarka, Ranković ističe da je reč o potpuno različitim situacijama.

– Tog 5. oktobra 2000. godine u protest sam ušao iz isključivo političkih razloga. Naš protest protiv onoga što propagira Zorana Mihajlović je socijalni, jer se borimo za interese zaposlenih u rudnicima i termoelektranama kao i da računi građana za struju ne budu skuplji zbog nedostatka proizvodnje iz domaćih kapaciteta – navodi Ranković.

Naš sagovornik dodaje da je osnovni zahtev rudara da se ne odustaje od izgradnje TE „Kolubare B“ kao i da ne dođe do obustavljanja proizvodnje struje iz uglja do 2050. godine.

– Struja koja se dobija iz solara, vetroparkova i vode zavisi od prirode. Sa druge strane, rezervi uglja u Kolubari imamo za još 40 godina. Dok ga ima treba da se kopa i iz njega proizvodi struja – zaključuje Ranković.

Grčić: Pogubne odluke Zorane Mihajlović

Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B“. EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – izjavio je Jovan Despotović, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije u reagovanju tog preduzeća na izjavu ministarke Zorane Mihajlović da se obustavlja dalja gradnja TE „Kolubara B“. Tvrdi da je Ministarstvo „zaobišlo NO EPS-a koji bi morao da se maksimalno ukl?uči u sagledavanje pravca razvoja. I v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić, oglasio se povodom te izjave i kritike upućene zbog štrajka rudara u Kaleniću. „Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije – rekao je Grčić i dodao „da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara Kolubare i Kostolca. On tvrdi i da je“ TE Kolubara B zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase i da EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza prema Evropskoj uniji“. E. D.

Mihajlović: Rudari izmanipulisani, niko nije rekao da će se 2030. gasiti termoelektrane

Ministarka rudarstva i energetike Zorane Mihajlović juče je izjavila da Rudarski basen Kolubara radi redovno, a da prve procene govore da je direktna i indirektna šteta za Elektroprivredu Srbije zbog prekida rada u ponedeljak pola miliona evra. „Razumem svakog radnika koji je bio na zboru zbog toga što je zabrinut da li će raditi ili ne. Ali verujem da je bilo dosta manipulacije i neinformisanosti, kao i određenih interesa da se neki projekti ipak rade“, rekla je i naglasila da „niko nikada nije rekao da će se 2030. godine gasiti termoelektrane i da će se zatvarati radna mesta“, jer to nije ni moguće kad „skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz termoelektrana“. „Drugo je pitanje da li će se graditi nove elektrane, mi mislimo da ne treba, već da EPS treba da što pre završi već započete projekte, od TE Kostolac B3 do vetroparka u Kostolcu“, odgovorila je Mihajlović na Kopaonik biznis forumu na pitanja novinara. Ona je naglasila da će se u narednih 10 do 15 godina u projekte iz oblasti energetike i rudarstva biti uloženo 16 milijardi evra. Tokom jučerašnjeg dana Mihajlovićeva je sa zamenikom pomoćnika sekretara SAD za trgovinu Dejvidom de Falkom, razgovarala o saradnji dve države u energetskom i rudarskom sektoru. Tom sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri a jedan od zaključaka bio je i da su Srbija i Amerika partneri u energetskoj tranziciji i zelenoj ekonomiji. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari