MMF: Nastavak podrške reformama 1Foto: Fonet

Srpska delegacija, koju predvode guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, razgovarala je u Vašingtonu sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Tao Zangom.

Izvršni direktor MMF, pohvalio je dosadašnje rezultate Vlade Srbije i dodao da MMF namerava da nastavi da podržava ključne reforme u Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u razgovoru je bilo reči o rezultatima postignutim posle završenog trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti i definisanju elemenata koji prethode dogovorima u vezi sa novim aranžmanom u formi instrumenta koordinacije ekonomskih politika.

”Kako bismo održali fiskalnu stabilnost i istovremeno obezbedili kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, potrebno je da nastavimo razgovore o budućem aranžmanu” rekao je Zang i dodao da je posvećenost koju Vlada Srbije pokazuje u sprovođenju reformi dokaz o jasnoj nameri da se savladaju svi izazovi kako bi Srbija napredovala još više.

Jorgovanka Tabaković je ukazala da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije u uslovima pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

Inflacija je očuvana na veoma niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje.

”Uvažavajući ove rezultate, a time i ojačanu otpornost domaće ekonomije, Narodna banka je u martu i aprilu dodatno smanjila referentnu stopu, na 3 odsto”, istakla je Tabaković.

Dodala je da je u prethodnom periodu bitno smanjeno učešće problematičnih kredita, a ostvareno ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo da nastavi da doprinosi većem raspoloživom dohotku po osnovu nižih kamata.

Ona se osvrnula i na činjenicu da povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

”Zahvaljujući tome, u narednom periodu očekujemo postepeno ubrzanje rasta, u ovoj godini na oko 3,5%, što je najbolja garancija da će se nastaviti rast zaposlenosti i standarda naših građana”, ocenila je Tabaković.

Vujović je rekao da Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovođenju svih započetih projekata i reformi i izrazio uverenje da će se takav pozitivan trend nastaviti sa ciljem daljeg osnaživanja domaćih finansija.

Prema njegovoj oceni, postignuti rezultati jesu jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju i na tom putu Srbija nepogrešivo ide u dobrom pravcu.

On je naglasio da je pažnja sada usmerena na seriju analiza i razgovora koji imaju za cilj pronalaženje najboljeg načina da se savladaju preostali izazovi, poput rešenja statusa preduzeća u restruktuiranju, unapređenja efikasnosti javnih preduzeća kao i reforma Poreske uprave.

Vujović je naglasio da je saradnja Vlade Srbije sa MMF uspešna na svim nivoima i izrazio pozitivna očekivanja u pogledu novog aranžmana, koji pored toga što neće sadržati finansijsku komponentu, ima za cilj održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti u nastavku započetih projekata i reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari