MSP: Samo jedan radnik priveden u Slovačkoj tražio zaštitu 1Foto: sajt MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je da je grupa od 23 srpska državljana, koji su, iz grada Šala, gde su radili u fabrici SHC, privedena u Prihvatni policijski centar Medvedovo, zbog nelegalnog rada.

Iz Ministarstva navode da je samo jedan radnik – Dejan Cvetković – kontaktirao ambasadu u Bratislavi sa zahtevom za konzularnu zaštitu, prenosi N1.

Kako navode, Ambasada Srbije u Bratislavi je odmah po dobijanju navedene informacije od državljanina Republike Srbije Dejana Cvetkovića, stupila u kontakt sa direktorom Prihvatnog centra i Upravom za strance MUP-a Slovačke i zatražila informaciju o razlozima privođenja, navodi se u saopštenju MSP-a.

Nadležni slovački organi obavestili su da su 23 državljanina Srbije privedena zbog nelegalnog radnog angažmana u Slovačkoj Republici, dodaje MSP.

Na informativnom razgovoru u Medvedovu je utvrđeno da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave, one su zadržane u Prihvatnom centru, uručeno im je administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj u trajanju od godinu dana i dat im je rok od sedam dana za dobrovoljno napuštanje Slovačke, a ukoliko tu mogućnost ne iskoriste, biće pokrenut postupak readmisije shodno važećem bilateralnom protokolu.

Preostali 21 državljanin Republike Srbije je vraćen u grad Šala, svi su dobili administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj zbog posedovanja nelegalne radne dozvole od čega 20 lica na godinu dana, a jedno lice na tri godine, budući da je u postupku utvrđeno da je u prethodne četiri godine u kontinuitetu boravio u državama Šengena.

Svima je ostavljen rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku, a u suprotnom će se pribeći njihovoj deportaciji.

Ambasada Republike Srbije u Slovačkoj će nastaviti da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima, u okviru svojih nadležnosti, poručuju iz Ministarstva.

Dodaje se i da će državljanima Srbije, koji nemaju važeću putnu ispravu, ukoliko se odluče na dobrovoljni povratak, u najkraćem roku će biti izdat putni list, u skladu sa zakonom.

Osim Dejana Cvetkovića, koji je obavestio o privođenju, niko od građana Srbije nije se obratio Ambasadi Republike Srbije, sa zahtevom za konzularnu zaštitu, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje pisanim putem nije tražilo informaciju od Ministarstva spoljnih poslova, od samog početka, odmah po pribavljanju relevantnih informacija, obavešteno je i redovno informisano o slučaju privedenih državljana Republike Srbije, dodaje MSP u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari