Na Zlatiboru i Kopaoniku oko 50.000 gostiju 1Foto: TO Zlatibor

Predstavnici turističkih organizacija Zlatibora i Raške rekli su danas da je u tim zimskim centrima oko 50.000 gostiju, uglavnom domaćih i simboličan broj iz Slovenije i Crne Gore.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović rekao je danas za Betu da je tokom ovog produženog vikenda zbog nacionalnog praznika Dana državnosti na Zlatiboru oko 30.000 gostiju u hotelima i privatnom smeštaju.

„Kapacitet je pun i ne može se više naći ‘slobodan krevet’. Oko 98 odsto su domaći gosti i poneki iz Slovenije i Crne Gore“, rekao je Živanović.

Dodao je da je promet u januaru ove godine bio tri odsto veći nego u istom mesecu prošle godine koja se računa kao dobra poslovna godina jer nije bila počela pandemija.

U 2019. godini, kako je rekao, na Zlatiboru je boravilo oko 350.000 gostiju i ostvareno je oko 1,4 miliona noćenja.

Živanović je rekao da je u hotelima oko 6.000 kreveta, a oko 25.000 u privatnom smeštaju.

Istakao je da je gostima posebno interesantna gondola koja je za 27 dana, od kada je puštena 14. januara, prevezla oko 30.000 gostiju. Gondola nije radila samo dva – tri dana zbog jakog vetra.

Direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić rekao je da se nekoliko poslednjih dana na Kopaoniku nalazi oko 15.000-20.000 gostiju.

„U hotelima nema slobodnog mesta jer su raspoloživi kapaciteti puni kada se izuzme ograničenje zbog zdravstvene bezbednosti“, rekao je Cvetić.

On je rekao da u pet hotela na Kopaoniku i dva u Raškoj na raspolaganju ima oko 2.200 kreveta, a da je u privatnom smeštaju još oko 12.000 kreveta.

Povećanju broja gostiju je, prema njegovim rečima, doprinelo puštanje u rad žičare Brzeće – Mali Karaman pre tri dana koja ima 74 kabine i može da preveze 1.600 osoba na sat.

Cvetić je rekao da su kapaciteti na Kopaoniku rasprodati do polovine marta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari