U okviru programa "Moja prva plata" zaposleno 576 mladih 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Do sredine juna ove godine preko programa „Moja prva plata“, zaposleno je 576 mladih, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

On je dodao da je osnovi cilj programa da se mladima pruži šansa jer „svaki poslodavac traži radno iskustvo“, što vodi do „začaranog kruga“ pri prvom zaposlenju. Čadež je istakao da će dve trećine od 6.500 kompanija koje su uključene u program, zasposliti za stalno mlade koji su učestvovali u programu.

„Više od trećine kompanija je već tokom tog prvog perioda davalo neku dodatnu naknadu na iznos koji je Vlada obezbedila za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. Mi dogovaramo sa Vladom kako da u budućnosti ovaj program još bolje restruktuiramo i da i doprinos samih poslovdavaca bude kako treba,“ rekao je Čadež.

Čadež je kazao da ovaj program pokazuje da su mladi uspešni i da, iako nemaju radno iskustvo, brzo uče i da će se u većini slučajeva i zaposliti.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da su mladi „osnovna pokretačka snaga jedne zemlje“ i da se zbog toga obezbeđuju podsticaji za njihovo zapošljavanje.

„Rezultati istraživanja pokazuju da bi 90 odsto mladih osoba ovaj program i ovaj način zapošljavanja preporučilo svojim prijateljima, a 80 odsto svih mladih je zainteresaovano da nastavi radni angažman kod poslodavca kod kog je dobilo svoju prvu platu,“ rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su to jasni pokazatelji da treba nastaviti sa programom.

Ona je dodala da je ovaj program obuhvatio 8.224 mladih.

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara.

Za prvi ciklus programa „Moja prva plata“ opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Srbije.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata“ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i PKS.

Čadež: Sporazum sa Evroazijskom unijom ne ometa ulazak Srbije u EU

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) ne remeti ulazak Srbije u Evropsku uniju.

On je na predstavljanju rezultata prve faze programa „Moja prva plata“ rekao da je taj sporazum veoma sličan sporazumima koje Srbija već ima sa pojedinačnim zemljama koje su sada članice Evroazijske unije.

„Da li će taj sporazum, kao uostalom i ranije sporazum sa Ruskom Federacijom, moći da bude na snazi kada budemo članica Evropske unije – ne, naravno, jer ćemo biti članica Evropske unije. Kako će Evropska unija definisati svoje odnose tada sa Ruskom Federacijom to ostaje da se vidi,“ izjavio je Čadež.

On je objasnio da je tržište Rusija posebno važno jer je Srbiju samo u poslednja četiri meseca posetilo desetak delegacija ruskih kompanija i dodao da su „potpisani brojni veliki ugovori“, među kojima su i ugovori sa fabrikama „Tigar“ i „Jumko“.

Istakao je primer Mlekare Šabac koja ima 25 odsto tržišta belog sira u celoj Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari