Najavljena modernizacija sevojničke fabrike 1Milija Božović i Nebojša Ćirić Foto: Nenad Kovačević

Valjaonica bakra Sevojno je obeležila Dan preduzeća i 65 godina rada, a današnja svečanost je bila povod da se saopšte rezultati poslovanja, planovi do kraja godine i uruče nagrade najboljim radnicima.

– Svake godine beležimo sve bolje rezultate, a prošla godina je bila najbolja u prethodnoj deceniji, jer smo ostvarili operativni profit od 7,5 miliona evra. Blagovremeno servisiramo sve obaveze prema zaposlenima, državi i dobavljačima, uspostavili smo strateški odnos sa RTB Bor, dobavljačima cinka, sekundarnih sirovina i strateškim kupcima, što je garancija za uspešno poslovanje u budućnosti, poručio je Milija Božović, generalni direktor Valjonice bakra Sevojno.

U prvom kvartalu ove godine, kako je dodao, finansijski plan je ostvaren sa više od 60 odsto i postavljeni su ciljevi o investicionom ulaganju od oko 12 miliona evra za modernizaciju opreme, čime će se značajno podići kvalitet proizvodnog asortimana.

– Politika fabrike je da se proizvodi profitabilni asortiman i to je, uz uštede i korišćenje sekundarnih sirovina, posledica povećanja ostvarenja finansijskog plana, objasnio je Božović.

Navodeći da je prošle godine proizvedeno oko 23.000 tona, od čega je 90 odsto izvezeno na tržište zapadne Evrope, on je dodao da u fabrici radi 1.130 zaposlenih i da su njihove prosečne plate oko 50.000 dinara.

Nebojša Ćirić, generalni direktor Ist Poin Holdinga koji je, sa Deskom Nikitovićem i međunarodnim investiconim fondovima od 2014. godine, suvlasnik sevojničke fabrike, naveo je da ove godine očekuje još bolje rezultate.

– Prethodnih nekoliko godina, uz redovno investiciono održavanje, investirali smo skoro dva miliona evra. Ove godine planirali smo da investiramo dva miliona evra, a sledeće još najmanje tri miliona evra, rekao je Ćirić i naveo da je u planu da se proizvodnja ove godne uveća za sedam do osam odsto i da bude oko 23.500 tona.

– Prošle godine smo imali prihod između 130 do 140 miliona evra, a očekujemo da ove godine, zbog cene bakra, taj iznos ne bude manji, istakao je Ćirić i poručio da ta fabrika zaslužuje da i dalje bude oslonac razvoja Užica i celog užičkog regiona.

Govoreći o dugovima, on je objasnio da su oni nasleđeni i da su do kraja 2014. godine iznosili 60 miliona evra, te da su u međuvremenu prepolovljeni.

– Dug je sada oko 30 miliona evra i fabrika može da ga servisira i naša namera je da ga stalno smanjujemo. Ono što je važno je da poslednjih godinu i po imamo stabilno finansiranje i da banke imaju poverenja u nas, poručio je Ćirić.

 

Plaketa „Vlajko Brković“

Osim uručenja uobičajenih priznanja zaposlenima, novoustanovljena Plaketa „Vlajko Brković“, koja je nazvana po uspešnom direktoru nekadašnje Valjaonice bakra i aluminijuma od 1960. do 1972. godine, uz novčani iznos od 50.000 dinara, pripala je Draganu Tomiću koji je proglašen za najboljeg fabričkog radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari