Najavljena poskupljenja progutaće povišice 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Penzioneri sa najnižim primanjima, a njih je više od 20 odsto, gotovo da neće osetiti blagodet nove povišice od oko 5,4 odsto, jer će najavljena poskupljenja „pojesti“ iznos od oko 500 dinara na koliko mogu da računaju ako su im sadašnja primanja manja od 15.000.

Neće mnogo bolje da prođe ni polovina od ukupno 1,7 miliona penzionera koji primaju manje od 25.000 dinara, jer će se procenjenih malo više od 1.000 dinara povećanja, delimično istopiti pred naletom uvećanih računa.

Uz to, rast penzija očekuje se od januara, dok su uvećane cene krenule već od prošlog meseca.

Ništa bolje od penzionera neće proći ni zaposleni, pogotovu oni sa najnižim primanjima, jer je vrednost minimalne potrošačke korpe znatno iznad iznosa minimalne zarade koju u Srbiji prima 350.000 zaposlenih ili više od 13 odsto od ukupnog broja prijavljenih radnika. To što se „minimalac“ penje na 30.000 neće mnogo da ublaži stanje jer i sada troškovi premašuju plate.

– Imamo tip vlasti koja ne želi da se obaveže i učini odgovornom, nego je sve poklon. I taj minimalac koji je utvrđen, nije prikazan kao rezultat borbe sindikata i pritisak javnosti, nego kao ispunjeno obećanje koje je Vučić iznad svih procedura dao još proletos. Ali, mi smo pre toga, kod prošlogodišnjeg usaglašavanja, imali obećanje da će minimalac u naredne dve godine stići minimalnu korpu, a sada nemamo ni to, više se ne pominje – kaže za Danas Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“.

On dodaje da bar do izbora najavljena poskupljenja neće bitno uticati na povećanje troškova života jer veruje da će se nastaviti politika zadržavanja inflacije i cene koliko-toliko držati pod kontrolom.

Ipak, ono što je već realnost, stiže preko obračuna za struju, koja od 1. decembra poskupljuje za 3,9 odsto. To, međutim, nije iznos za koliko će biti uvećan račun, jer na osnovnu cenu treba dodati porez i akcizu, pa će, prema računici Centra za potrošače Forum iz Niša, u konačnom zbiru energija biti skuplja za 7,5 procenta.

Kako se prosečan račun kreće od 2.500 do 3.500 dinara, sa novim cenama iznosiće od 180 do 260 dinara više, plus još 30 dinara za koliko je (sa 225 na 255) povećan izdatak za javni servis. Zbog tako formirane cene predstavnik Foruma u Savetu za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne energije pri EPS-u, Jovan Jovanović podneo je ostavku jer to javno preduzeće nije ispoštovalo zakonsku obavezu prema kojoj je od tog savetodavnog tela trebalo da traži mišljenje pre nego što je predložena nova cena.

– Praktično će država pomoć od 5.000 dinara koliko je isplatila penzionerima, uzeti nazad kroz poskupljenja, a pri tom će još da tvrde kako podižu standard građana. Kada je struja u pitanju, pozivaju se na to da je cena kod najniža u Evropi, što nije tačno. Manipuliše se tarifnim sistemom koji je tako formiran da diskriminiše male potrošače – kaže Jovanović za Danas.

Osim struje i TV pretplate, stanovnike prestonice čekaju dodatni troškovi jer je sistem objedinjene naplate komunalnih usluga, „Infostan“, već od ovog meseca uveo novu stavku u obračun – 130,68 dinara koja će se plaćati beogradskom Vodovodu na ime „pogonske spremnosti sistema“, šta god to značilo.

Očekuje se i da će gradske vlasti uskoro da odobre nove cene isporučene vode, jer je zahtev za to već podnet. Takođe, od narednog meseca je skuplji i odvoz smeća koji je sa 5,13 dinara po kvadratu poskupeo na 5,64 ili oko 25 dinara više za prosečan stan od 50 kvadrata.

Spin brigada

– Naš predsednik je šef „spin brigade“ koja objavi rezultate ali ne kaže i drugu stranu. Primer je kada padne nezaposlenost na ispod deset odsto a ne kaže se da ćemo sa ovom stopom rađanja i migracije rešiti problem nezaposlenosti i bez intervencije i bez stranih investitora koji se dovode uz subvencije, oslobađanje raznih obaveza i obećanje da će plate biti minimalac plus 20 odsto – kaže Zoran Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari