Najviše interesovanja i para za višegodišnje zasade 1

Prosečna cena za hektar vinograda u Srbiji je 7.000 evra po hektaru, ali da bi se neko odvažio da krene u proizvodnju vina u Srbiji prema procenama onih koji su se u to upustili, potrebno je ulaganje od 30.000 evra i više.

Oni koji imaju zemlju, potrošiće manje – na opremu, zasade i sve ostalo što je neophodno, ali malo je onih koji u startu imaju dovoljno novca za sve. Zato im je neophodna pomoć države. Poslednjih godina Ministarstvo poljoprivrede je izdvajalo novac za proizvođače i prerađivače voća i grožđa i to za podizanje novih proizvodnih zasada maline, za rasadničarsku proizvodnju, mineralno đubrivo, sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, osiguranje zasada, ali i za novu opremu i mehanizaciju, kao i opremu za preradu voća.

– Mere koje su izazvale najveće interesovanje kod proizvođača rakije i vina su one za podizanje novih višegodišnjih proizvodnih zasada voća kroz povraćaj sredstava za kupljene sadnice, postavljanje naslona za zasade voća, pripremu i obradu zemljišta za sadnju kao i analizu zemljišta u maksimalnom iznosu do tri miliona dinara – ističu za Danas u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni napominju da je visina iznosa podsticaja 40 odsto od vrednosti troškova, a da za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi oni iznose do 65 odsto. Ministarstvo za nabavku sadnica voćaka daje i podsticaje ne veće od dva miliona dinara, za nabavku naslona do 700.000 dinara, obradu zemljišta i sadnju do 200.000 dinara, analizu zemljišta do 100.000 dinara.

Najviše tri miliona dinara može da se dobije, kako ističu, za nabavku novih mašina i opreme, dok je maksimalno pet miliona dinara subvencija investicijama u preradi i marketingu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda voća, povrća i grožđa.

Osim toga, Ministarstvo, kako napominju, daje subvenciju i za maksimalno pet laboratorijskih analiza proizvođačima rakije bez geografske oznake porekla, oni koji je imaju mogu da se nadaju da će dobiti do 10 subvencija. Iznos nadoknade troškova kod onih proizvođača koji nemaju oznaku porekla, kako napominju u ovom Ministarstvu, po laboratorijskoj analizi je 5.000 dinara, odnosno maksimalan iznos podsticaja po korisniku je 25.000 dinara. Za proizvođače koji imaju oznaku, analiza košta 10.000 dinara, a podsticaj po korisniku ne može da bude veći od 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari