Naučnik Živko Ćurčić biće vraćen na posao 1

Viši naučni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Živko Ćurčić, biće vraćen na posao, a program istraživanja šećerne repe ponovo uspostavljen, odlučeno je u ponedeljak, nakon razgovora sa novim direktorom te ustanove Jegorom Miladinovićem.

Ćurčić se sredinom novembra prošle godine obratio Danasu tvrdnjom da poslovodstvo Instituta sprečava pojedine zaposlene da učestvuju u projektima koje finansira Fond za nauku ili EBRD, kao i da je gašenjem Centra za istraživanje šećerne repe zaustavljen njegov rad u kome je već postigao svetski rezulatat otkrivanjem uzroka truljenja korena te biljke.

Umesto proučavanja kulture koja se uzgaja na više od 40.000 hektara, tadašnje poslovodstvo smatralo je isplativijim proučavanje biljaka gotovo nepoznatih u našoj poljoprivredi, poput šifranika, slačice ili lanika.

Sa još jednim kolegom je zbog toga podneo tužbu za mobing protiv tadašnje direktorke Svetlane Balešević Tubić, koju je dopunio nakon što je aneksom ugovora o radu, dva dana nakon objavljivanja teksta u našem listu, premešten na drugo radno mesto.

Već krajem novembra usledio je otkaz jer je, kako stoji u rešenju, „neovlašćeno iznosio podatke iz delokruga rada Instituta“, iako nije ni rukovodilac niti se nalazi u organima ustanove, što je „povreda radne obaveze učinjena svojom krivicom“ a u obrazloženju se citiraju delovi njegovih izjava objavljenih u našem listu.

To je bio razlog za novu tužbu, sada zbog nezakonitog otpuštanja.

Nekoliko dana kasnije direktorka je podnela ostavku a na njeno mesto je postavljen novi direktor koji je ovih dana dobio i rešenje o imenovanju.

On je ukinuo odluke svoje prethodnice o otkazu, ali i o gašenju programa za istraživanje šećerne repe, dok Ćurčić najavljuje odustajanje od sudskog spora protiv Instituta.

– Nisam se rukovodio tužbama, jednostavno smo seli kao kolege, postigli dogovor kao kolege naučni radnici, dogovor kojim je on zadovoljan, a i Institut je na dobitku. Očekujem da će program istraživanja šećerne repe u kome je Ćurčić dao doprinos da zaživi u punom kapacitetu, jer svaki naučni radnik ima za cilj da se bavi naučnim radom, da taj naučni rad ima neku svoju svrhu, rezultate i primenu, jer Institut je još od 1938. osnovan da bi naučnici svoje istraživanje u oblasti poljoprivrednih nauka primenjivali u praksi i na taj način unapređivali proizvodnju u zemlji. To je i osnovna funkcija Instituta – kaže Miladinović za Danas i dodaje da je u toku timski rad na reorganizaciji te ustanove od čega se očekuju dobri rezultati.

Ćurčić kaže da je zadovoljan ishodom kome je doprineo i naš list kao i nedvosmislena izjava Đurđice Jovović, predsednice Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije da je reč o nezakonitom otkazu.

– Bio sam iznenađen što je sve bilo rešeno brzo, odmah po potvrđivanju mandata novog direktora. Pozvao me je i razgovarali smo i u načelu se dogovorili da ću se vratiti na posao, nastaviti da radim svoja istraživanja a da će Institut platiti zaostale zarade i advokatske troškove. Sve je rešeno na obostrano zadovoljstvo – rekao je i naglasio da očekuje podršku ustanove svim njegovim kolegama koji konkurišu za različite projekte kod Fonda za nauku i međunarodnih institucije, a što je prethodno rukovodstvo uskratilo svojim naučnim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari