NBS ograničava provizije na kartice na 0,2 do 0,3 odsto 1Foto: JUSTIN LANE/EPA

Narodna banka Srbije objavila je nacrt zakona kojim se predviđa ograničavanje bankarskih naknada na transakcije platnim karticama na 0,2 do 0,3 odsto.

Kako je objavljeno, Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, ograničiće međubankarske naknade koje banka prihvatilac (banka koja trgovcu obezbeđuje uređaj za očitavanje kartica) plaća banci izdavaocu platne kartice za svaku izvršenu platnu transakciju na prodajnom mestu.

„Visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima a čiju visinu u značajnoj meri opredeljuju međubankarske naknade, predstavljaju jedan od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom. Posledica toga nije samo smanjenje udela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, nego i veći potencijal za sivu ekonomiju“, navode u NBS.

Osnovni cilj navedenog zakona je da se snižavanjem međubankarskih naknada stvore uslovi da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do snižavanja cena prihvatanja platnih kartica za trgovce a samim tim i potrošače.

Nacrtom zakona je predviđeno da se ograničavanje međubankarskih naknada sprovede u dve faze – za prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5 odsto za debitne kartice i 0,6 odsto za kreditne kartice, a nakon toga na nivo od 0,2 odsto za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice.

Na ovaj način naknade u Srbiji bi bile svedene na nivo naknada u Evropskoj uniji, koja je prošle godine ograničila ove provizije na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari