NBS: Prethodnih sedam godina očuvana cenovna i finansijska stabilnost 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je tokom poslednjih sedam godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković u potpunosti ispunila svoje ciljeve – postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

„Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je kontrola inflacije omogućila da se očuva „realna vrednost dohodaka svih gradjana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva“.

U NBS navode da veruju da će inflaciju održati pod kontrolom i podsećaju da su pre sedam godina kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede bila na nivou od osam i 10 procenata i prilično su oscilirala.

Kako se dodaje, tokom sedam godina obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro i dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto, kao i da je u tom periodu intervencijama na deviznom tržištu neto kupljeno 2,85 milijardi evra.

Iz centralne banke su ocenili i da kretanje kursa dinara nije bilo ograničenje za izvozni potencijal domaće ekonomije, a bruto devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardi evra.

Dinarska štednja sada je, kako je navedeno, četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano, pa je tako u julu registrovano više od 71 milijarda dinara dinarske štednje.

Precizirano je da se učešće dinara povećava i u javnom dugu, na 27 odsto, a raste učešće sedmogodišnjih i desetogodišnjih hartija koje su, naglašeno je, do pre sedam godina bile nezamislive za domaće tržište.

„Sačuvana je finansijska stabilnost i rešeno nasledje problematičnih kredita“, navela je NBS i podsetila da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru na kraju juna spušteno na 5,2 odsto, što je za 17,2 procentnih poena niže nego u period kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.

„Njihovo stanje smanjeno je za 307 milijardi dinara, odnosno za čak 71 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu sada dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine.

Navedeno je da je smanjenje troškova kamata za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu, kao i po osnovu kursnih razlika za oko 80 odsto, takođe bilo važan faktor povećane uspešnosti privrede u proteklim godinama.

„I kamatne stope na dinarske državne hartije su danas za oko 10 procentnih poena niže u odnosu na 2012. godinu (četiri puta niže), što je jedan od faktora uspešnog uređenja javnih finansija i pada učešća javnog duga na oko 50 odsto BDP-a“, istakla je centralna banka.

Kako je navedeno, direktne strane investicije su prošle godine dostigle 8,2 odsto BDP-a.

„Preko 10 milijardi evra priliva tokom 2015-2018. koji se i dalje nastavlja ubrzanom dinamikom, predstavlja znak poverenja. Konkretna potvrda poverenja jeste i emisija desetogodišnje evroobveznice, na međunarodnom tržištu, po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, čime je takodje na pravi način vrednovano ono što je postignuto u prethodnom periodu“, ocenila je NBS u saopštenju.

Istaknuto je potvrda značajne uloge cntralne banke u proteklih sedam godina u procesu evropskih integracija govori i to što su otvorena oba pregovaračka poglavlja za koje je ona rukovodeća institucija – Poglavlje 9 (finansijske usluge) i Poglavlje 17 (ekonomska i monetarna politika).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari