NBS: Privreda i finansijski sektor očekuju inflaciju u okviru ciljanih vrednosti 1Foto: Stanislav Milojković

Кratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede Srbije nastavila su da se kreću u granicama cilja od tri odsto, plus/minus 1,5 procenata, pokazali su rezultati septembarske ankete o inflacionim očekivanjima, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja za godinu dana unapred niža su u septembru nego u avgustu i iznose dva odsto kod finansijskog sektora i 1,8 odsto kod privrede, navedeno je u saoštenju NBS.

I inflaciona očekivanja za dve godine unapred su u septembru takođe snižena, pa tako srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora iznose 2,4 odsto, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,2 procenata.

„Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta“, ocenili su u NBS.

Podseća se i da, radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari