NBS: Usvojeni propisi za podsticanje kreditiranja privrede u dinarima 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je usvojio dve odluke sa namerom da podstakne kreditiranje privrede u dinarima, saopštila je NBS.

Usvajanjem izmena Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluke o upravljanju rizicima banke uspostavljaju se nova pravila za banke, koja imaju za cilj promenu valutne strukture kreditiranja u pravcu što većeg učešća dinarskog kreditiranja u ukupno odobrenim kreditima u Srbiji i stvaranje ambijenta kojim se podstiče povoljnije finansiranje privrede u dinarima, posebno malih i srednjih preduzeća, navela je centralna banka.

Dodaje se da se na taj način nastavljaju aktivnosti na dinarizaciji finansijskog sistema koje NBS preduzima sa aspekta svojih nadležnosti, a istovremeno se umanjuju potencijalni rizici po stabilnost finansijskog sistema koji mogu proisteći iz znatnog učešća devizno indeksiranih kredita i kredita u stranoj valuti u bilansima banaka.

Novina izmena i dopuna Odluke o adekvatnosti kapitala banke jesu podsticaji bankama za čisto dinarsko kreditiranje (bez ugovorene valutne klauzule) i sve ostale plasmane u dinarima mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima.

To znači da će dinarski plasmani uživati povoljniji regulatorni tretman – banke će izdvajati manje kapitala za pokriće rizika po osnovu plasmana u dinarima nego po osnovu nedinarskih i devizno indeksiranih plasmana ovim kategorijama dužnika.

Predviđene su i mera kojima se destimuliše odobravanje novih, nenamenskih i neinvesticionih, devizno indeksiranih kredita i kredita u stranoj valuti privrednim subjektima, preduzetnicima i poljoprivrednicima.

Uvedeni su maksimalni procenti učešća ovih kredita, čije će prekoračenje predstavljati osnov za odgovarajuće umanjenje kapitala banke (u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine ovaj procenat iznosi 78 odsto, zatim se procenat snižava za sedam procentnih poena svake naredne godine, tako da od 1. januara 2024. godine prihvatljiv procenat učešća iznosi 50 odsto).

I nadalje neće postojati prepreke da banka odobri nenamenski i neinvesticioni kredit sa ugovorenom valutnom klauzulom ili kredit u stranoj valuti bilo kom klijentu, ako nakon toga održava odgovarajući nivo kapitala, odnosno ako u svakom trenutku ima dovoljno sopstvenih sredstava za ispunjenje svih regulatornih zahteva.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o upravljanju rizicima banke uspostavlja se preventivni okvir za uspešno odolevanje potencijalnim rizicima u bankarskom sektoru po osnovu nedinarskih izloženosti (potraživanja) banaka, istakla je NBS.

Propisivanjem četvorogodišnjeg prelaznog perioda i odložene primene od 1. jula 2020. godine (što je ujedno krajnji rok za uskladjivanje unutrašnjih akata), bankama je ostavljeno dovoljno vremena da svoje poslovanje prilagode novim propisima, dok će podsticaj za dinarsko kreditiranje i ostale plasmane mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima banke moći da koriste već od 1. januara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari