NBS zabranila prodaju Telenor banke River stiksu 1Foto: Stanislav Milojković

Narodna banka Srbije odbila je da pruži saglasnost za prodaju Telenor banke bugarskom investicionom fondu River stiks kapital, čime je, bar za sada, zaustavljena ova transakcija.

Prošlog avgusta, mobilni operater Telenor je objavio da je postigao dogovor sa pomenutim fondom o prodaji 85 odsto kapitala Telenor banke.

U Telenoru i River stiksu danas su potvrdili da ne odustaju od ove transakcije.

„Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor. Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama“, izjavio je Elvin Guri, generalni direktor River stiksa.

Generalna direktorka Telenora Ingeborg Ofsthus ocenila je da je „strateško partnerstvo sa River stiksom važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portfolio usluga“.

„Telenor veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa“, kaže Ofsthus.

Ni u NBS ni u Telenoru danas nisu hteli da otkriju zašto je transakcija odbijena, sem što je NBS saopštila da je „na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da River stiks ne ispunjava uslove utvrđene propisima Srbije“.

River stiks je osnovao Elvin Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, koji je prethodno bio osnivač Džet fajnensa, nebankarske finansijske institucije, koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji BNP Pariba. Pre nego što je postao preduzetnik, Guri je radio za Prajsvoterhaus kupers i EBRD u Sofiji i Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari