Ne davimo Beograd: Spalionica razuma topi novčanike 1Foto: Ne da(vi)mo Beograd

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je da je Skupština grada Beograda usvojila odluku o uvođenju takse za spaljivanje otpada, u iznosu od oko 200 dinara, što je, kako su ocenili,  posledica sprovođenja štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči.

„Kao što smo upozoravali, troškovi ovog projekta prelamaće se preko džepa Beograđana, ali i budžeta grada Beograda, koji će u narednih 30 godina izdvajati više od 38 miliona evra godišnje za njegovo sprovođenje“, navedeno je u saopštenju. 

„Analiza ugovora o ulaganju koju smo uradili još u oktobru 2017. godine pokazala je da će čak 70 odsto ukupnih troškova platiti direktno građani i građanke Beograda. Pored toga, ugovor o javno-privatnom partnerstvu garantuje otkup električne energije od privatnog partnera po duplo većoj ceni od one na međnarodnom tržištu u narednih 12 godina (8,57 eurocenti/kWh za energiju iz otpada i 6,91 eurocenti/kWh za energiju iz deponijskog plina) što naše građane stavlja u poziciju da struju plaćaju dva puta više od građana EU“ tvrdi Inicijativa. 

Na navedene iznose troškova ugovora, treba dodati i sve prateće infrastrukturne troškove,kao što je izgradnja infrastrukture za prenos toplotne energije, izgradnja brane koja sprečava klizanje postojeće deponije, izgradnja alternativnog pristupnog puta preko Velikog sela i Slanaca, troškovi eksproprijacije i raseljavanja stanovništva sa područja oko deponije.

Za Ne davimo Beograd poseban problem sa spalionicom u Vinči predstavlja dodatno zagađenje životne sredine, jer će se  otpad spaljivati bez prethodnog tretmana i u vazduh oslobađati kancerogene supstance (dioksine i furane) , a u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da izmeri njihovo prisustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari