Ne davimo Beograd: Spalionica razuma topi novčanike

Ostavite komentar


  1. Sad i ja treba da šizim što mi spaljuju ove ostatke razuma i što me pljačkaju!?
    Neću! Zinat!

  2. Ko treba da plaća troškove upravljanja otpadom ako ne gradjani i organizacije koji to djubre prave? Ovakvim suludim saopštenjima NDM BGD se blamira i pokazuje da se bavi populističkim politikanstvom bez ikakvog obzira prema logici i ekonomiji. S takvim pristupom nema izgleda da će dobiti priliku da išta promene, a možda je tako i bolje.

  3. Da li su gradjani dužni da snose troškove, koliko god oni budu i da ih se usput truje i zatrpava pepelom, a sve to kao posledica odlučivanja nekompetentnih ali podobnih za finansijske kombinacije? Ako su nam takvi “stručnjaci” namenili spalionicu, umesto fabrike za reciklažu otpada, ali pretpostavljam po ceni kompletne fabrike, to ne znači da mi to ili neznanje ili mahinaciju, moramo da plaćamo!

  4. Da predpostavimo da se slažem sa saopštenjem NDM BGD, i da sam podjedanko ostrašćeni protivnik spalionice, ipak bi voleo da znam koju mi alternativu nude. Otpad se spaljuje u Norveškoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Austriji, itd. Države u kojim je stepen reciklaže daleko veći, i opet problem otpada nije 100% rešen ovim putem. Većina pepela koji izlazi iz spalionice se može koristiti kao podloga za puteve, dok se deo mora odlagati na poseban način daleko od deponije. Priča sa strujom je opet spin, ljudi koriste mogućnosti koje su date i drugima (vetar, biomasa, biogas, visoefikasna kogeneracija), bili bi ludi da ne iskoriste nešto što se nudi svima drtugima. Postojeća deponija je u najblažu ruku horor film, jer zagađuje podzemne i površinske vode, emituje metan u atmosferu, galebovi i pacovi šire kojekakve zaraze, i opet spalionica ne deluje kao dovoljno dobro rešenje. Dakle bukati da si protiv je lako, ali predložiti kvalitetno rešenje je drugo. Na žalost ja ne znam za drugu tehologiju koja može rešiti pomenuti problem. Jedino sa čim mogu da se složim jeste netransparentnost postupka dodele koncesije, tj modela finasiranja projekta, ali tehničkog oko tehičkog rešenja mislim da je svaka diskusija suvišna.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.