Nedimović: Nisam čarobnjak da obećam cenu maline 1Foto: TV5 Užice

„Nisam čarobnjak iz Oza da mogu da obećam cenu koja će sve zadovoljiti.

Moj posao je da razgovaram i sa hladnjačarima i sa malinarima, da pokušam da te prirodno suprotstavljene stavove nekako približim“, saopštio je ministar poljorivrede Branislav Nedimović, nakon što je danas označio početak gradnje fabrike za preradu voća „H&S fruits“ u Arilju.

Malinari iz zapadne Srbije zahtevaju da akontna cena prve klase tog voća ovogodišnjeg roda bude 1,4 evra, odnosno 165 dinara sa tendencijom rasta i poručuju da neće odustati od tog zahteva.

Ministar je dodao da „veliki broj hladnjača unapred nudi kooperantima odgovarajuće uslove, ali da uvek ima 30 do 40 odsto proizvođača maline na tržištu „koji nisu nigde“. On je najavio da će Savet za malinu zasedati sledeće sedmice i da će sena toj sednici, između ostalog, govoriti i o troškovima proizvodnje tog voća.

O budućoj fabrici „H&S fruits“koju su, prema podacima APR-a,  krajem decembra 2017. godine osnovali ariljsko preduzeće „Stanić“ i mađarska kompanija „Horizon Food KFT“ i to sa po 50 odsto novčanog uloga, Nedimović je rekao da je inicijativa za njeno osnivanja pokrenuta 2016. godine, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske. Od tada je, kako je rekao, Vlada Srbije je tražila partneresa mađarske i srpske strane koji mogu da ostvare taj projekat.

Navodeći da će fabrika izvoziti koncentrate i kaše od maline i drugog voća, Nedimović je poručio da su „prerada i izvoz voća spas za poljoprivrednike u Srbiji“.

Istakavši da je gradnja te fabrike „rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske“ i „dobrih srpsko-mađarskih odnosa“, zamenik ministra za spoljne poslove i trgovinu MađarskeLevente Mađar je naveo da je „želja Mađarske da ulaganja proširi i van Vojvodine“.

Milan Stanić, suvlasnik „H&S fruits“ je kazao da će gradanja trajati godinu dana i da će fabrika doprineti boljem i lakšem plasmanu maline, te da će i cena biti bolja, kada počne proizvodnja. On je objasnio da će „u prvoj fazi fabrika proizvoditi voćne kaše i koncentrate, koji će se dorađivati u Mađarskoj“, a potom dodao da je „u planu da se kasnije proizvodnja kompletira u Arilju“.

Svečanosti je prisustvovao i Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje, koji je istakao značaj buduće fabrike za tu varošicu, a potom dodao da će njenim poslovanjem biti „rešen deo problema u preradi tog voća.

Investicija od 7,5 miliona evra

U izgradnju fabrike, koja će se prostirati na 3.411 kvadratnih metara i koja će prerađivati 12 tona maline, kupine, šljive, višnje i borivnice na sat, kompanija „H&S fruits“ iz  Arilja, kako je rečeno, uložila je 7,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari