Nedimović: Postoje jasna pravila o uvozu mesa 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je već dve godine na snazi Pravilnik po kome svinjsko meso „šest meseci od zamrzavanja ili klanja“ ne može da bude uvezeno u Srbiju.

„To kontrolišemo na granici, veterinarska inspekcija, carina i to je sveto pismo“, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na kritike poslanika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića koji je tvrdio da se u Srbiju uvozi otpad, meso koje nije više za upotrebu u inostranstvu. Nedimović je naglasio da su potpuno izjednačena pravila sa kompletnim okruženjem i Evropskom unijom.

„Za goveđe meso je još rigoroznije“, rekao je Nedimović poslanicima koji razmatraju set zakona iz oblasti poljoprivrede. Mirčić je rekao da se u Srbiju uvozi meso iz robnih rezervi drugih zemalja.

„To meso iz robnih rezervi je godinama, decenijama bilo smešteno u hladnjačama, u određenim prostorima koji služe za to, a onda uvoz u Srbiju podrazumeva da se termički i mehanički takvo meso preradi, pretvori u mesne prerađevine kao što su kobasice, salama, mortadela“, rekao je Mirčić.

On tvrdi kako je ta hrana formalno bezbedna zato što termička obrada garantuje ispravnost hrane, ali takva prerađevina nema svojstva koja bi trebalo da ima. On je sugerisao kako bi trebalo vremenski ograničiti mogućnost upotrebe mesa i mesnih prerađevina koje su u robnim rezervama i da se uvede carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Bez carine mi smo otvoreno tržište i naša poljoprivreda je, ovako osiromašena i ogoljena, osuđena na potpunu propast jer ne možemo da budemo konkurentni sa pinirom u proizvodnji semenske robe, sa proizvođačima i prerađivačima mesa i mesnih prerađevina“, rekao je Mirčić. On je naveo da se izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja predlaže da se u Srbiji i dalje proizvode sredstva za zaštitu bilja do ulaska u EU.

Nedimović je rekao da je važno da se 600 preparata za zaštitu bilja proizvodi u Srbiji do ulaska u EU. „Naš cilj jeste EU, ali nam je prvo cilj da zaštitimo srpske proizvode“, istakao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari