Nedimović: Sutra u Ankari razgovori o kvotama za izvoz goveđeg mesa 1 Foto: www.mpzzs.gov.rs

Ministri trgovine i poljoprivrede Srbije putuju sutra u Ankaru gde će razgovarati o kvotama za izvoz goveđeg mesa u Tursku. To je potvrdio za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Imamo bescarinski izvoz, a sutra ćemo razgovarati o kvotama za 2019, da povećamo izvoz jer to možemo, imamo fond za to, ali moramo da radimo na reproduktivnom materijalu“, rekao je za RTS Nedimović ističući da će se razgovarati i o suncokretovom ulju.

Ministar je ocenio da je ova sezona bila ekstremna za poljoprivrednike zbog velikog broja kišnih dana i grada, ali da žitarice nisu stradale.

Žetva pšenice je završena pre 10, 15 dana, a prinosi su dobri, premda je kvalitet bio lošiji u nekim delovima zemlje. Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice, a, kako ministar ističe, dobro je za naše ratare što nema dovoljno pšenice na svetskom tržištu. Dobro je rodio i kukuruz, možda je i najbolja godina u odnosu na prethodne, ocenio je Nedimović gostujući u Dnevniku RTS-a. Ministar je istakao i da je primljen poziv iz Izraela, kako bi se razgovaralo i o izvozu u tu zemlju.

„Moramo da nađemo balans, zato radimo sa Ministarstvom trgovine kako ne bismo napravili poremećaj. Imamo potencijal, narednih godina rašće tržište goveđeg mesa“, rekao je Nedimović dodajući da će biti dovoljno mesa za domaće potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari