Negoduju zbog kineske investicije u Zrenjaninu 1Foto: Grad Zrenjanin

Građanski preokret uputio je Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije zahtev da mu dostavi ugovor kojim je država poklonila zemljište kineskoj kompaniji Šandong Linglong i učiniće ga dostupnim javnosti, navode u ovom građanskom porketu.

Oni napominju da se na desetinama kilometara banatskih oranica, sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma, proizvodi hrana zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu. Pored toga, Ministarstvu zaštite životne sredine, pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskoj upravi Zrenjanina Građanski preokret je uputio zahtev za dostavu studije o uticaju buduće fabrike automobilskih guma na životnu sredinu i eventualnu saglasnost tih organa na priloženu studiju. I ta dokumentacija će biti stavljena javnosti na uvid.

-Podsećamo da Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda, što znači da će se otpadna voda iz ovog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode.

Oni podsećaju javnost da su i pre 2012. godine u Zrenjanin dolazili strani investitori – Drekslmajer, Fulgar, Pompea, Gece i drugi, podizali su svoja postrojenja i zaposlili više hiljada radnika, a građevinsko zemljište su uzimali u dugoročni zakup po ceni od 5 do 7 evra po kvadratnom metru. Nešto kasnije, po zakonu koji je osim zakupa omogućio i prodaju zemljišta, Zrenjanin je u 2014. godini inkasirao oko 30 miliona, a 2015. godine oko 70 miliona dinara. U tom periodu, zemljište u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ je kupilo više od 20 fizičkih i pravnih lica.

Najveći kupac je bio novosadski Kraun, koji je platio 13,4 miliona dinara. Kompanija Gomeks za širenje u toj zoni izdvojila je 12,5 miliona. Među značajnijim investitorima je bila i italijanska firma Tehnostruture, kojoj je plac prodat za 9,9 miliona dinara. Kada se sve to uzme u obzir, poklanjanje više od 96 hektara građevinskog zemljišta kompaniji Šandong Linglong ne zvuči kao ekonomski opravdano i dovodi u pitanje jednakost poslovnih aktera na tržištu Republike Srbije i Grada Zrenjanina, poručuju iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari