Neopravdano visoke cene stanova krenule nadole 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

U poslednjih desetak dana, nakon ukidanja vanrednog stanja, tržište nekretnina potpuno se oporavilo, čak iznenađujuće brzo vratilo se na nivo pre 15. marta, saopštio je Republički geodetski zavod koji je tokom proteklog vikenda obradio i analizirao sve pristigle kupoprodajne ugovore.

Dodato je i da je procenat kreditnih kupaca, koji je tokom vanrednog stanja činio polovinu ukupnih transakcija, već vraćen na nivo od oko 30 odsto koliko je to bilo i u istom periodu prošle godine. Stručnjaci u ovoj oblasti nisu saglasni u oceni da li će baš tako brzo sve doći na stare parametre, ali su sigurni da će oporavak uslediti.

– Kod nas se 70 odsto nekretnina kupuje za gotovinu i kada se menjaju makroekonomski parametri to se ne odražava u tolikoj meri na promet, kako bi se recimo očekivalo u SAD, gde se 75 odsto kupoprodaja finansira kreditima pa se pad zaposlenosti i kretanja na tržištu rada direktno reflektuju na smanjenje prometa u ovom sektoru. Kod nas i ukoliko dođe do značajnijeg otpuštanja, to uglavnom neće pogoditi one sektore iz kojih dolaze kreditni kupci – kaže za Danas Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Dodaje da je kod nas tržište nekretnina utočište kapitala, ono je investiciono jer je trgovanje hartijama od vrednosti nerazvijeno, građani nemaju poverenja u taj vid investiranja kapitala i jedino sigurno ulaganje za njih su nekretnine.

Uz to, nizak natalitet i odliv stanovništva ukazuju da to tržište nije u velikoj meri zavisno od onih koji kupuju nekretninu da bi u njoj živeli. Preko 80 odsto porodica ima već nekretnine u vlasništvu a na tržištu se javljaju kako bi ih prodali i uzeli adekvatnije stanove i kuće, ili lokale i poslovni prostor.

Čak i iz grupe onih koji kupuju iz kredita, bar 40 odsto obezbedi veće učešće od zahtevanog i bankarskom pozajmicom samo dodaje nedostajuća sredstva.

– Kretanja u ovoj oblasti su stabilnija i pod manjim uticajem poremećaja i osim možda psihološkog faktora, ostali parametri, nepoverenje u hartije od vrednosti, niske kamatne stope na štednju i nizak nivo štednje u novcu u odnosu na BDP, nisu se promenili. Uz to, Srbija među zemljama u regionu ima jednu od najnižih kamatnih stopa na stambene kredite, u proseku je 2,71 odsto, dok je u državama iz okruženja preko tri procenta, tako da očekujem da se tržište brzo vrati na staro – kaže Đorđević.

Aleksandra Kon, stručnjak za nekretnine, ne dovodi u sumnju podatke RGZ, ali je za nju pitanje kada su poslovi koje sada obrađuje Katastar započeti.

Neopravdano visoke cene stanova krenule nadole 2

– Veliki broj transakcija tokom vanrednog stanja bio je zaustavljen, ljudi nisu mogli da izlaze i razgledaju nekretnine iz ponuda, nisu mogli da overe ugovore, nisu bili sigurni ni da li da podižu kredite. Kada smo se osvestili, oni koji su poslove započeli shvatili su da nema razloga da to i ne završe i to je ono što je RGZ evidentirao. Ne verujem da će sada baš svi užurbano rešavati svoje stambeno pitanje, mislim da će nam trebati još par meseci kako bi se vratilo sve na staro. Ima i razloga za to, banke su najavljivale povoljnije uslove, pa će mnogi to sačekati, neki će zastati dok ne vide da li se vraćaju na svoje poslove, dakle potrebno je još neko vreme – kaže Kon i dodaje da u poslednjih deset dana broj novih ponuda i kupaca ni blizu nije na starom nivou.

Ona veruje da će „sve doći na svoje“, država je dala veliku pomoć firmama, zaposlenima, penzionerima, polako se uspostavlja normalan tok i kaže da nema razloga da se zaustavi promet nekretnina jer je to bitan segment jedne grane od koje zavisi ukupan razvoj.

– To tržište sigurno neće pretrpeti veliki potres, ali opreznost će biti veća i mislim da će to zaustaviti onaj nagli i neopravdani skok cena koji je pratio period pre pandemije. Taj zastoj na strani tražnje nateraće i velike investitore da snize cene jer i stan je roba a on je najskuplji kada stoji – naglašava Kon.

Polovičan optimizam

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije je mesec dana nakon uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije sprovela anketu među svojim članovima. Od 182 člana Grupacije, na anketna pitanja je odgovorilo njih 126 (69 odsto). Oko 50 odsto njih imalo je optimistična očekivanja u pogledu kretanja na tržištu nekretnina nakon ukidanja vanrednog stanja.

Vikendice po starom

Sagovornici Danasa saglasni su da ni tokom vanrednog stanja ni nakon ukidanja nije bilo značajnih promena u strukturi ponude i tražnje. Nenad Đorđević kaže da je potražnja za kućama i vikendicama u okolini Beograda i unutrašnjosti Srbije neznatno povećana. Kupci zainteresovani za kupovinu ovih nekretnina su se u vanrednom stanju i nakon njegovog okončanja brže odlučivali da izvrše kupovinu, tako da se veliki broj vikendica koji je bio u ponudi brzo prodao. Aleksandra Kon dodaje da su se vikendice u nešto većoj meri iznajmljivale, na nekoliko dana, nedelju ili mesec, ali da niti je bilo značajnijih prodaja niti očekuje da se cene tih nekretnina promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari