Nikezić (SSP): Aktuelna vlast se zaduživala po kamati od 7,64 odsto 1Foto: Medija centar

Predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) za privredu i finansije Dušan Nikezić upitao je danas ministra finansija Sinišu Malog kako bi nazvao kamatu od 7,64 odsto koju je sadašnja vlast ugovorila 2015. i 2016. godine sa „arapskim prijateljima iz Etihada“ kada kamatu iz 2011. godine od 7,25 odsto zove „najzelenaškijom“.

„Ako je kamata na kredite od 7,25 odsto iz 2011. godine ‘najzelenaškija’ kamata za koju si ikada čuo da se jedna zemlja zadužila, kako onda zoveš kamatu od 7,64 odsto koju ste 2015. i 2016, tri godine nakon krize, ugovorili sa vašim arapskim prijateljima iz Etihada, sve sa neverovatnom provizijom od 6,55 odsto za koju nikada niste objasnili kome i zašto je uplaćena“, zapitao je ministra finansija Nikezić, saopšteno je iz SSP.

Komentarišući današnju izjavu Malog da sadašnja Vlada Srbije iz zaduživanja investira u investicije, auto-puteve, bolnice… a ne u potrošnju, kao prethodna vlada, Nikezić je naveo da zvanični podaci Ministarstva finansija pokazuju da je u prethodnih devet godina iz zaduženja finansirana infrastruktura u vrednosti 4,12 milijardi evra, dok je javni dug u istom periodu porastao za 15 milijardi evra.

„Gde je otišlo preostalih 11 milijardi evra“, zapitao je Nikezić i dodao da je to još jedan dokaz da se celokupna ekonomska politika aktuelne vlasti, od pomoći građanima, preko subvencija stranim firmama, do infrastrukturnih projekata, „zasniva isključivo na prekomernom zaduživanju, koje će uskoro preći 50 milijardi evra i neminovno dovesti do finansijskog sloma zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari