Nikolić: Da Smederevu pronađemo partnera poput kompanije Zijin 1Foto: www.mc.rs

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima kompanije Ors Oil Gaz d.o.o, i konzorcijumom firmi Ihlas Holding A.S iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije o novim investicijama.

Predstavnici ruskih kompanija Absalut Ecology i Epotos kao i predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S iz Turske, predstavili su poslovanje svojih kompanija i istakli zainteresovanost da u svojim domenima poslovanja podrže projekat rafinerije nafte u Smederevu. Predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S Čemil Čejhan Aral, izvestio je Nikolića da će u narednim danima u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju projekta rafinerije nafte u Smederevu.

Nikolić je sagovornike podsetio na Memorandum o razumevanju koji je nedavno potpisan između Nacionalnog saveta i Nacionalne komisije za reforme i razvoj Narodne Republike Kine na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji.

„Na osnovu potpisanog Memoranduma formulisaće se Plan bilateralne saradnje Srbije i Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, a u koji će biti uključen i predlog pronalaženja partnera za rafineriju nafte u Smederevu, rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta.

Prema njegovoj oceni, nedavno uspostavljanje strateškog partnerstva RTB Bora sa kineskom kompanijom „Zijin“ je primer dobre investicije od koje će Srbija imati samo profit. Želja mi je da se i za rafineriju nafte u Smederevu pronađe strateški partner poput kompanije Zijin, istakao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari