Niske plate motiv strancima da nastave da rade u Srbiji 1Foto: FoNet/ MOD

Iako su pojedine tekstilne firme odlučile da se zbog korone povuku iz Srbije, stručna javnost smatra da većina kompanija iz te industrijske grane to ipak neće učiniti jer je radna snaga u našoj zemlji znatno jeftinija od one iz koje one dolaze.

Ipak, to ne znači da neki radnici neće izgubiti posao kao i da plate neće biti smanjene.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da je uobičajeno na tržištu da se, u zavisnosti od kretanja, strane kompanije povlače iz zemalja u koje su uložile kapital.

– To su stvari koje se dešavaju zbog poremećaja na tržištu. Sada smo u jednoj takvoj situaciji. Teško je komentarisati kada nemamo dovoljno podataka kako je država regulisala ugovore sa kompanijama koje su najavile odlazak iz Srbije. Izvesno je ipak da je cena radne snage u Srbiji znatno jeftinija od one u zemljama odakle dolaze strani poslodavci pa to može da bude njihov motiv da sa svojim biznisom i dalje ostanu prisutni u Srbiji – ističe Savić.

On dodaje da je reč uglavnom o malim i srednjim preduzećima koja su vezana za velike proizvodne sisteme i da će njihova sudbina umnogome zavisiti i od toga da li će velike kompanije za koje rade kao kooperanti opstati na tržištu ili smanjiti obim sopstvene proizvodnje.

– Drugim rečima, egzistencija tekstilnih ali i drugih malih i srednjih industrijskih preduzeća dosta će zavisiti od toga kako će poslovati njihova matična preduzeća iz zemalja odakle kapital koji ulaže u Srbiju dolazi – navodi Savić.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, slaže sa sa mišljenjem da najveći broj stranih tekstilnih kompanija neće napustiti Srbiju, ali je za Danas istakla da očekuje napad poslodavaca na standard zaposlenih u toj industrijskoj grani prvenstveno kroz smanjenje zarada.

– Ne verujem da će biti masovnog odlaska stranog kapitala iz tekstilnog sektora. Jednostavno u Srbiji je radna snaga prilično jeftina što je i bio njihov razlog za dolazak na ove prostore. U slučaju da i pomisle da odu odavde i to obelodane aktuelna vlast, koja je takvim stvarima sklona, će im odmah ponuditi dodatne subvencije i razne olakšice što će ih motivisati da ipak ostanu u Srbiji. Naravno, sa druge strane ne sumnjam da će u želji za ostvarivanje što većeg profita ti poslodavci smanjivati plate svojim zaposlenima – kaže Savić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović s druge strane smatra da je opasnost od povlačenja tekstilnih stranih kompanija iz Srbije velika.

– Sasvim je moguće da se te kompanije, ne samo pojedinačno, već i u većem broju povuku sa našeg tržišta čak iako je radna snaga u Srbiji jeftinija. Naime, u njihovim zemljama će uslediti ogroman pritisak da su te kompanija dužne da čuvaju radna mesta i obezbede posao stanovnicima tih zemalja pa neke od njih zbog toga mogu da se odreknu poslovanja na tržištu poput našeg. Da bi se to predupredilo država sa svoje strane treba da obaveže trgovce i institucije da moraju da poseduju uvećane količine zaštitne opreme u odnosu na ono što je sada slučaj. Na taj način bi se narudžbe te opreme povećale, obim rada tekstilnih firmi bi bio veći što bi njihovim vlasnicima bila motivacija da proizvodnju ne izmeštaju iz Srbije – ističe Pavlović.

Podsećanja radi, portal Istinomer je pisao da su u martu i aprilu italijanske tekstilne kompanije Tecnostiro, Tessil group, Martyfex, Tuscan family i Nora Serbia, kooperanti takođe italijanske kompanije Olimpias u Nišu, ekskluzivnog dobavljača Benetona, u Agenciji za privredne registre podneli zahteve za likvidaciju ili najavili da će to uskoro učiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari