Niški aerodrom ne postoji u budžetu za 2019. godinu 1Niški aerodrom "Konstantin Veliki" Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Nezavisni poslanik Milan Lapčević rekao je danas da država nije ispunila obećanje da će posle preuzimanja ulagati u Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu jer u predlogu budžeta za 2019. godinu, kako kaže, uopšte nisu predviđena sredstva za njegov razvoj.

– Država je tvrdila da mora da otme niški aerodrom da bi ga razvijala, tako da su šest meseci njeni predstavnici vršili neviđeni pritisak na vlast u Nišu da preuzmu njegova osnivačka i vlasnička prava. Umesto toga, država do sada nije ništa uložila, ugasila je dve profitabilne avio-linije Rajanera i Viz era, a u predlogu budžeta za 2019. godinu nije predvidela ni jedan jedini dinar za modernizaciju aerodroma. Ovakva ulaganja treba da budu i planirana i vidljiva, a u budžetu, kao najvažnijem dokumentu Vlade Srbije, niški aerodrome ne postoji – rekao je Lapčević.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je krajem oktobra za naš list da „ne postoje dokumenti“ kojima se Republika Srbija obavezala da će da preuzme bilo kakve obaveze prema niškom aerodromu i gradu Nišu, kao ni dokumenti u kojima se vide planirane investicije države u taj aerodrom za 2019. godinu, plan linija u narednom periodu i garancije da broj zaposlenih neće biti smanjen. Ministarstvo je tada navelo da „ne poseduje“ svoj predlog budžeta za 2019. godinu iz kojeg se može videti planirani iznos ulaganja u niški aerodrom, ali je kao razlog za to navelo što „od Ministarstva za finansije još nije dobilo instrukciju za predlaganje budžeta za sledeću godinu“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će država nakon preuzimanja ovog aerodroma, koji će narednih godina postati „najvažniji srpski aerodrom“, u njega ulagati „još mnogo više“. Resorna ministarka Zorana Mihajlović je prethodno obećala da će ubuduće „rasti“ investicije, broj linija, broj putnika i broj zaposlenih u niškoj vazdušnoj luci, a da će cene aerodromskih usluga „ostati iste“. Ministarka Mihajlović i niški gradonačelnik Darko Bulatović su, takođe, tvrdili da će grad Niš „biti oslobođen“ finansijske obaveze prema Ministarstvu odbrane u iznosu od 1,6 milijardi evra, za 157 hektara aerodromskog zemljišta koje je ustupljeno gradu po ugovoru iz 2010. godine.

Mihajlović i Bulatović su 8. avgusta ove godine potpisali ugovor o besplatnom prenosu osnivačkih prava aerodroma „Konstantin Veliki“ sa grada Niša na državu, čime je država preuzela upravljanje aerodromom. U zaključku Vlade, donetom 29. marta ove godine, kojim je „preporučeno“ besplatno ustupanje niškog aerodroma Republici, navedeno je da su obaveze budućeg aerodromskog operatera, u pogledu preuzimanja dela ili celokupnog operatorskog poslovanja niške vazdušne luke – „eventualne“. Prema ovom zaključku, „eventualno“ je i preuzimanje obaveza Grada Niša koje proističu iz njegovog ugovora sa Ministarstvom odbrane vezanog za aerodromsko zemljište.

Nakon što je Gradsko veće Niša, na osnovu tog zaključka Vlade, predložilo besplatno ustupanje aerodroma državi, započeli su građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“. Na protestima je izražena sumnja da država ne želi da preuzme niški aerodrom kako bi ga unapredila i razvila, već da joj je cilj da preuzme upravljačku kontrolu, kako bi narednih godina ograničila rast broja putnika iz Niša u korist koncesionara beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport.

Predsednik Srbije Vučić, ministarka Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić direktno ili indirektno potvrdili su da koncesioni ugovor za beogradski aerodrom predviđa mogućnost plaćanja državne odštete kompaniji Vansi erport ukoliko niški i drugi aerodromi u radijusu od 150 do 230 kilometara od Beograda usluže više od milion putnika godišnje.

Inicijativa upozorava Vladu: Iz Niša će otići niskotarifne kompanije

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pozvala je Vladu Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da ozbiljno shvati mogućnost odlaska niskotarifnih avio-kompanija iz Srbije i da hitno prestane da monopolističkim, centralističkim i protekcionističkim politikama štiti interese Air Serbia i aerodroma „Nikola Tesla“ na račun niškog aerodroma i putnika iz Srbije.

– Izjava direktora Viz era portalu Ex-Yu Avionation News o tome da Vlada Srbije „preuzima korake kojima štiti poslovanje Air Serbia i time stvara pritisak na sve druge prevoznike“, kao i da Wizzair „neće razvijati bazu u Beogradu zbog visokih naknada za aerodrom“ samo potvrđuju argumente koje smo izneli tokom protesta – rekli su u Inicijativi i ocenili da su ovakve izjave tačne jer je Vlada Srbije kroz koncesiju Aerodroma „Nikola Tesla“ potpuno neopravdano pristala na uslov ograničavanja razvoja niškog aerodroma u korist poslovnog interesa aerodroma „Nikola Tesla“ i, što je još problematičnije, privatnog kapitala kompanije Vanci airports. Navode da je Vlada u više navrata, koristeći institucionalne i partijske mehanizme pritiska, nelegitimno zahtevala povećanje aerodromskih taksi u Nišu i pre oduzimanja aerodroma i da je uticala je na kadrovska rešenja u tom preduzeću ne vodeći računa o poslovnom interesu aerodroma, već isključivo o potrebi da postavi poslušne kadrove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari