NKD: Ministarstvo favorizuje beogradske projekte, tražimo fer uslove 1Vanja Udovičić Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) uputila je danas Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta apel za obezbeđivanje fer uslova na konkursima za finansiranje projekata.

Prema podacima NKD, putem javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva nacionalne strategije za mlade i programa ,,Mladi su zakon”, čak 60% podržanih projekata dolazi iz Beograda.

Dodaju i da su beogradska udruženja dobila više od 70% ukupnog budžeta.

„Imajući u vidu ovakve podatke, konstatujemo da Ministarstvo omladine i sporta i ove godine, ovakvim načinom finansiranja, produbljuje već dovoljno izražene regionalne razlike u Srbiji. Podsećamo da budžet iz koga se finansiraju ovi konkursi u daleko većoj meri puni ostatak Srbije u odnosu na Beograd“, ističe NKD.

NKD i njene članice podnele su inicijativu da Ministarstvo omladine i sporta, pre bilo kakvog oblika finansiranja programa i projekata, uspostavi kriterijume kojima bi se visina projektnih sredstava određivala u odnosu na teritorijalnu pokrivenost koju predviđa projekat ili program.

Oni zahtevaju i da se za svaki konkurs formira validaciona komisija koju bi činili predstavnici civilnog društva, iz organizacija koje nisu aplicirale na konkursima, i stručnjaci iz oblasti koje se tiču konkursa.

Kako navode, sa ovim predlogom upoznaće i međunarodnu donatorsku i diplomatsku zajednicu od koje će tražiti da validacione komisije budu deo uslova za sve donacije ka državi Srbiji u svim oblastima u kojima je država korisnik njihovih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari