Nov carinski terminal otvoren u Kladovu 1Foto: M. Ružojević

Na graničnom prelazu “Đerdap” carinski poslovi će ubuduće biti brži i efikasniji jer je u privrednoj zoni u Kladovu otvoren savremeno opremljen carinski terminal.

Prostire na površini od oko 2,7 hektara, njegova izgradnja koštala je sto miliona dinara i znatno je funkcionalniji od onog na graničnom prelazu „Đerdap“ kod Kladova.

„Conal group“ je u potpunosti finansirala izgradnju novog carinskog terminala i kako kažu u ovoj kompaniji namera im je da se time omogući brži i aktivniji kontakt sa privredom, te da se skrate odnosno  ubrzaju carinske proscedure.

– Iz godine u godinu se povećava broj kamiona na graničnom prelazu „Đerdap“ pa se ukazala potreba da se protok teretnih vozila ubrza.

Kako bi povećali efikasnost poslovanja  i ubrzali rad carinskih službenika 14. oktobra ove godine  mi smo Upravom carine Beograd potpisali desetogodišnji ugovor o angažovanju našeg terminala na carinskim poslovima na području Carinarnice Kladovo. – pojašnjava vlasnik “Conal group”   Boris Čelenković , ističući istovremeno da su izgradnjom novog terminala stvoreni uslovi za skraćene i ubrzane procedure carinjenja robe.

Prema rečima Čelenkovića, kompanija čiji je vlasnik, od osnivanja 2006. godine stalno unapređuje svoju delatnost i ima konkretne planove za budnoćnost koji se odnose na korišćenje potencijala reke Dunav.

– Nameravamo da proširimo delatnost terminala jer je naredni korak izgradnja terminala za pretovar  robe koje se transportuje Dunavom.Kompanija „Conal group“ stekla je prepoznatljivo  ime  u Srbiji, poslujemo dobro, a zaposleni u proseku zarađuju po 90 hiljada dinara mesečno. – kaže Čelenković.

Otvaranje novog carinskog terminal omogućilo je i nova radna mesta, te je „Conal grupa“  uz postojećih 11 zaposlila 13 novih radnika. Za prvog čoveka kladovske opštine investicija ove kompanije već ima pozitivne efekte.

– Svaka investicija koja otvara nova radna mesta, značajna je za lokalnu zajednicu  koja nastoji da bude karika koja privrednike povezuje sa resornim ministarstvima. – smatra predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

Carinskim službenicima su u novom terminalu obezbeđeni kvalitetni uslovi za rad – moderno uređene prostorije i najsavremenija oprema za obavljanje carinske delatnosti na površini od  200 kvadrata.

Takođe je opremljen zatvoren carinski skladišni prostor površine 150 kvadrata,   dok se otvoren skladišni prostor prostire na 400 kvadrata.

Dodajmo i da je ovaj carinski terminal tehnički osposobljen za sprovođenje mera carinskog nadzora i carinske kontrole sa platformom za pregled vozila, kolskom vagom, a osim video nadzora ima i fizičko obezbeđenje.

Raspolaže I parking prostorom za 150 kamiona, a vozačima su na raspolaganju  i prostorije za odmor i osveženje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari