Nove mogućnosti saradnje Slobodne Zone Pirot sa beloruskim zonama 1Foto: Slobodna Zona Pirot

Predstavnici Slobodne Zone Pirot posetili su Kinesko-Belorusku slobodnu ekonomsku zonu „Great Stone“, i tom prilikom utvrdili okvir Memoranduma o saradnji kojim će biti promovisane mogućnosti za investicije u obe zone.

To će kineskim investitorima u Belorusiji omogućiti da plasiraju robu i na tržište EU na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, saopšteno je iz pirotske Slobodne zone. 

Zona “Great Stone“ je površine 91,5 kvadratnih kilometara sa posebnim pravnim statusom koji pogoduje poslovanju, nalazi se 25 kilometara od Minska i najuspešniji je među 70 primera kineskih investicije takve vrste u svetu.

Delegacija pirotske Zone je tokom boravka u Belorusiji učestvovala na 15 Ekonomskom forumu u Gomelju. Izvršni direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić održao je uvodni govor na II konferenciji slobodnih i ekonomskih zona u okviru Foruma. U radnom delu konferencije održao je prezentaciju o poslovanju slobodnih zona Evrope i pogodnostima za investitore, sa posebnim osvrtom na zone Srbije i njihovu politiku privlačenja investicija. Predstavnici slobodnih zona Pirot i Gomelj/Raton razgovarali su o mogućnostima plasmana proizvoda svojih korisnika na tržišta Srbije i Belorusije uz pomoć Komore Gomelj i Ugovorne okružne komore Pirot i Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari