Novi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" počinje 15. maja 1Foto: Dejana Majstorović

Novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ počeće 15. maja i trajaće od 15. juna, a nagradni fond je 350 miliona dinara, najavio je danas ministar finansije Srbije Siniša Mali.

On je na konferenciji za novinare rekao da građani već od danas mogu da šalju koverte sa fiskalnim računima ili splipovima izdatim od 1. aprila.

Kao i u prethodnim krugovima nagradne igre u kovertama treba da bude najmanje deset računa ili slipova, sa minimalnim iznosom od 100 dinara.

U nagradom fondu je 16 stanova i 60 automobila marke „fijat 500 L“.

Mali je rekao da će ove godine biti još jedno kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ koje će biti organizovano u septembru i oktobru.

Po rečima ministra, prošlogodišnji rezultati nagradne igre bili odlični, zbog čega je doneta odluka da se ona ove godine ponovo organizuje.

Ocenio je da je svest građana o važnosti borbe protiv sive ekonomije podignuta, posebno kada je u pitanju značaj uzimanja fiskalnog računa prilikom kupovine.

„To je značajno jer na taj način obezbeđujemo novac za budžet, a onda od tog novca povećavamo plate i penzije, investiramo u bolnice, škole, vrtiće, nabavku lekova, za borbu protiv pandemije virusa korona. Veoma je važno da tu svest nastavimo i dalje da dižemo“, rekao je Mali.

Podsetio je da je u prethodnom periodu usvojeno nekoliko važnih zakona, s ciljem smanjenja uticaja sive ekonomije, poput Zakona o fiskalizaciji, koji treba da bude u primeni od 1. januara 2022. godine.

„Ove i naredne nedelje pred poslanicima Skupštine Srbije biće Predlog zakona o e-fakturama, odnosno o elektronskom fakturisanju. To će u potpunosti promeniti način funkcionisanja srpske privrede, bar kada su fakture u pitanju. Prelazimo sa papirnih na korišćenje elektronskih faktura, i to će biti obaveza za sve privredne subjekte od 1. januara 2023. godine. Ako se ulazne i izlazne fakture upare, a očekujemo da će to u najvećem broju biti slučaj, povraćaj PDV-a će biti ubrzan. U istom danu ili dan posle biće vraćen porez na dodatu vrednost, što je jedan od najvećih zahteva naše privrede“, objasnio je Mali.

Najavio je i da će Radno telo Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije, čiji je koordinator, u junu usvojiti novu strategiju u toj oblasti.

Predstavnica NALED-a i Saveza za fer konkurenciju Jelena Ristić, ocenila je nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ kao veoma podsticajnu i društveno odgovornu inicijativu.

„Pre pet godina kada je privreda okupljena u Savezu za fer konkurenciju predložila Vladi Srbije da se krene u organizovanje nacionalne lutrije, u kojoj će se prikupljati fiskalni računi i slipovi, niko nije mogao da očekuje da ćemo imati ovako dobar odziv građana i šesto izdanje“, rekla je ona.

U okviru nagradne igre organizovano je i takmičenje gradova i opština Srbije u fiskalnoj odgovornosti. Grad Vranje je među devet najuspešnijih lokalnih samouprava koje će podeliti po 20.000 evra za opremanje i obnovu škola, bolnica, vrtića i drugih objekata i prostora od javnog značaja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ponosan na svoje sugrađane zbog aktivnog učešća u nagradnoj igri, čime su dali veliki doprinos smanjenju sive ekonomije i povećanju prihoda u republički budžet, od čega i lokalna samouprava ima koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari