Novi propisi o fiskalizaciji od 2022. u cilju sprečavanja zloupotreba 1Foto:N1

Poreska uprava će od 2022. godine, kada bi trebalo da počne primena novih propisa o fiskalizaciji, imati u realnom vremenu sve podatke o prometu, rečeno je danas na javnom slušanju o Predlogu zakona o fiskalizaciji u Skupštini Srbije.

„To je novi sistemski zakon koji treba da obezbedi bolju naplatu poreza, smanji uticaj sive ekonomije na javne finansije i spreči zloupotrebe“, kazala je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Ona je istakla da će novi propisi o fiskalizaciji biti dobri i za privredu i za državu.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović je podsetio da je Zakon o fiskalnim kasama donet pre 15 godina i da postoji potreba da se prilagodi novinama u elektronskom poslovanju.

Kako je objasnio, predvidjeno je da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi prenesu podaci o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu.

Ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predvidjena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uredjaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi.

Predvidjeno je da obveznik fiskalizacije koristi bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa za potrebe sprovodjenja postupka fiskalizacije i potvrde identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom.

Kako je predloženo, obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, treba da izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uredjaja, koji se sastoji od elemenata (procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje računa), a čiju je upotrebu prethodno odobrila Poreska uprava.

Poreska uprava će uspostaviti registar elemenata elektronskih fiskalnih uredjaja čija je upotreba odobrena, dok je obvezniku fiskalizacije ostavljena i mogućnost da samostalno razvija i primenjuje  uredjaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja.

Novi model fiskalizacije predvidja izuzetke od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uredjaja samo u posebno opravdanim slučajevima.

Novim sistemom fiskalizacije, po tumačenju predstavnika Ministarstva finansija, stvaraju se uslovi Poreskoj upravi za efikasnije praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, kao i povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama. 

Novim zakonskim rešenjem predvidjeno je i da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov fiskalni račun izdat u skladu sa zakonom, odmah po izdavanju fiskalnog računa.

Predstavljajući Predlog zakona o digitalnoj imovini državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović je rekao da će Srbija biti prva zemlja u regionu koja će imati regalatorni okvir za tu oblast.

On je rekao da će novi propisi privrednicima otvoriti nove mogućnosti za poslovanje, poput izdavanja investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine, a lakše će se sprečavati i zloupotrebe u primeni novih finansijskih tehnologija.

Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtuelna imovina, predloženim propisima je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja.

Najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu je bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari