Novi zakon za rušenje na Pančićevom vrhu 1Foto: BIRN

I pored izmena Zakona o planiranju i izgradnji, rušenje bespravnog objekta na vrhu Kopaonika i dalje može biti neizvesno.

Decembarskim izmenama regulative, između ostalog, uvedena je obaveza policije da asistira u postupcima rušenja nelegalnih objekata, a da prethodno ne mora da obezbedi dokaz kako u prvom pokušaju, bez pomoći snaga reda, to nije moglo da se sprovede. Upravo je nedostatak dokaza da je pokušana intervencija bio razlog zbog čega je MUP 7. avgusta prošle godine odbio asistenciju u rušenju bespravno izgrađene kafane na Pančićevom vrhu, iako je policija ranije pratila veliki broj sličnih intervencija „u prvom pokušaju“, čak i onih koje je u zaštićenim područjima organizovalo Ministarstvo građevinarstva.

U ovom slučaju, međutim, MUP se pozvao na Zakon o policiji, član 54 kojim je predviđeno da policija može da se angažuje ukoliko u prvom pokušaju bez njihove pomoći, nije moglo da se sprovede rešenje nadležnog organa. Taj član zakona je i dalje na snazi i u koliziji je sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Tako je i dalje moguća situacija da se Ministarstvo građevine pozove na izmenjenu regulativu, a da MUP odbije asistenciju pozivajući se na član 54 „svog“ zakona. Sumnje da bi i to mogla da bude opcija podgrejane su činjenicom da javnost još uvek ne zna pravi identitet investitora objekta od 1.000 kvadrata, podignutog na samom vrhu Kopaonika i sa dozvolom koja je „pokrivala“ izgradnju montažnog kafića do 150 kvadrata. Spekulacije da je reč o „biznismenima“ sa Kosova ili nekog iz vrha političkog establišmenta, samo uvećavaju uverenje da od najavljenog rušenja neće biti ništa.

– Ovo bi bio jednostavan upravni postupak kakvih u Srbiji u sektoru građevine ima na hiljade, da u njemu nije eskalirao sukob dva resora. Stiče se utisak da ministar Nebojša Stefanović nije poslao policiju na Pančićev vrh kako ne bi podigao lični rejting Zorane Mihajlović. Ona pak nije mogla da izmeni sistemski zakon o policiji, ali je mogla da unese promene u svom resoru. Očigledno je da zna pravog investitora, da je procenila društvenu opravdanost i premostila ih tako da je sebi obezbedila i podršku Vlade, koja je predlagač tih izmena zakona. To bi bio pozitivan deo priče, jer se sprečava mogućnost prebacivanja lopte sa jednog na drugo ministarstvo – kaže za Danas Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava.

https://www.instagram.com/p/BtQhdsjBskI/

On naglašava da je i bez decembarskih izmena zakona mogla da se obezbedi policijska podrška za izvršno rešenje o rušenju, kao što je to činjeno i u mnogim drugim slučajevima, ali da je izražena politička dimenzija u ovom predmetu sprečila sprovođenje procedure.

– Jasno je da Zoranino ministarstvo želi da sa ovim ide do kraja, ali i da sa policijom podeli odgovornost, jer je svesno svih rizika i mogućih posledica. Da je to objekat običnog građanina, sve bi išlo glatko – kaže Ninić.

On veruje i da se najava ministarke da će biti ponovljen postupak za rušenje bespravno sagrađenog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, ne odnosi na kompletnu proceduru, već samo na završnu fazu izvršnog rešenja koja se odnosi na njegovo sprovođenje, znači ko će, kada i kojom dinamikom sprovesti proceduru.

– Nema logike da se ponovo vrši nadzor i donosi novo rešenje o rušenju, jer će i ovako biti potrebno vreme da se ono izvrši. Pitanje je zašto se nakon usvajanja zakona čekalo toliko da se ovo najavi, šta je urađeno u tom periodu. I sada će biti potrebno vreme za administrativne procedure, problem može da bude uručenje rešenja, ali sve to zajedno ne može beskonačno da traje – kaže Ninić.

I u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdili su Danasu da nije reč o ponavljanju kompletne procedure.

– U postupku inspekcijskog nadzora za objekte na Pančićevom vrhu doneta su rešenja o uklanjanju i rešenja o izvršenju, koja su potvrđena od strane Administrativne komisije Vlade RS, čime su stekla status konačnosti. Sam postupak izvršenja je neophodno ponoviti samo u delu koji se odnosi na obaveštenje stranke o zakazanom terminu i načinu izvršenja, obaveštenje MUP-u o zakazanom terminu, uz zahtev za asistenciju u postupku izvršenja u skladu sa čl. 172 stav 11 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, po kome je nadležna organizaciona jedinica policije dužna da pruži postupajućem inspektoru službenu asistenciju, bez dostavljanja dokaza da je prethodno pokušano izvršenje rešenja bez pružanja policijske pomoći – navodi se u odgovoru Ministarstva.

Dodaju da će paralelno biti poslat nalog Javnom preduzeću „Nacionalni park Kopaonik“ da sprovede proveru da li je poslovni objekat i dalje isključen sa elektroenergetske i vodovodne mreže.

U Ministarstvu naglašavaju i da se ovaj postupak vodi po Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, što znači da se na objekat, s obzirom da je sagrađen krajem 2017. godine, ne mogu primeniti odredbe Zakona o ozakonjenju, odnosno da misteriozni investitor neće imati pravo da ga legalizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari