Obezbeđenje Al Dahre sprečilo radnike da dođu do direktora 1Foto: FOCKE STRANGMANN/EPA

Tročlana delegacija bivših radnika Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), nije danas mogla da dođe do direktora Momčila Jokovića niti do prvog čoveka Al Dahre u Srbiji Vojina Lazarevića iako je grupa od oko 700 ljudi bila u najavljenom protestu na kapiji svoje nekadašnje firme.

Umesto razgovora koji su očekivali, sačekalo ih je brojno obezbeđenje Al Dahre koje im je objasnilo da Upravna zgrada više ne pripada PKB-u iako direktor Joković još uvek tu ima kancelariju. Rečeno im je da se ni dokumentacija o imovini korporacije, koju su zbog pokrenutih sudskih postupaka tražili, više ne nalazi na toj lokaciji već da je arhivirana u „nekoj agenciji“.

– Bivši radnici i penzioneri PKB traže pravo na besplatne akcije koje se „izgubilo“ dok je kapital njihove nekadašnje firme, seljen sa republike na Grad Beograd i obrnuto. Najveći deo PKB-a sada je prodat Al Dahri, a preostala imovina se rasprodaje. Tražili smo zato da sud uvede privremenu meru zabrane prodaje kako bi i oni ostvarili pravo na svoje akcije, koje su, inače ranije bile upisane u knjige. Povod za protest je najavljena prodaja zemljišta na lokaciji Komareva humka, gde se nalaze objekti čije vlasništvo nije utvrđeno. A nije reč o bilo kakvim građevinama, tu je hotel „Prezident“ sa četiri zvezdice, teniski tereni, bazeni… zemljište se vodi kao poljoprivredno i eventualno bi ono moglo da bude predmet prodaje, ali bi kupac tada imao pravo da zatraži prvo prenamenu u građevinsko a potom i legalizaciju zgrada. PKB bi, ako nastavi tako da rasprodaje, ostao bez imovine iz koje bi mogle da se obračunaju akcije bivših radnika – kaže za Danas Saša Gemaljević, advokat udruženja koje okuplja radnike korporacije i dodaje da su zaposleni iz zavisnih preduzeća koja su se u privatizaciji izdvojila, ostvarili to pravo a „kratkih rukava“ ostali su samo oni iz matične firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari