Od početka godine analizirano 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada 1Foto: M. Veljković (Arhiva)

U prvoj godini projekta „Katastar rudarskog otpada Republike Srbije“, vredan 2,1 miliona evra, koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU), analizirano je 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada, saopštili su nadležni.

Trogodišnji projekat Katastar rudarskog otpada, Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji sprovodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa lokalnim partnerom Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor, da bi se kompletirali podaci o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada na teritoriji Srbije.

Od dobijenih rezultata istraživanja formiraće se digitalna baza podataka – Katastar rudarskog otpada, koji do sada nije postojao, a u cilju usaglašavanja sa zakonskom regulativom EU i unapređenje sistema upravljanja rudarskim otpadom, piše u saopštenju.

U toku prve godine nadležni su obišli 250 lokacija napuštenog rudarskog otpada širom Srbije i prikupili podatke o lokacijama, vrsti i količinama rudarskog otpada, identifikovali odlagališta koja su potencijalno opasna u pogledu fizičke stabilnosti, kao i prisustvo negativnih uticaja na životnu sredinu koji su potencijalno opasni po ljudsko zdravlje i okolinu.

Kako se ističe, rezultati će biti deo baze podataka Katastra rudarskog otpada u vidu veb aplikacija i Knjige katastra rudarskog otpada.

Katastar će sadržati i lokacije rudarskog otpada aktivnih rudnika i lokacije napuštenog rudarskog otpada.

U saopštenju stoji da u ovom trenutku 25 kompanija radi geološka istraživanja i rudarstvo bi moglo da učestvuje sa čak 5% u BDP Srbije.

U sledećoj fazi projekta, 41 lokacija rudarskog otpada detaljno će biti analizirana i istražena i to u opštinama: Čajetina, Nova Varoš, Raška , Krupanj, Loznica, Prijepolje, Knjaževac, Zaječar, Crna trava, Surdulica, Majdanpek , Voždovac, Kučevo, Aleksinac, Mali Zvornik, Kragujevac, Boljevac, Zaječar, Brus, Ljubovija, Žagubica, Bor i Dimitrovgrad.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira EU 90% sredstava, dok preostalih 10 odsto obezbeđuje Vlada Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari