Kabina buduće gondole Foto: Nenad Kovačević

– Da nema dobre namere i ravnopravnog odnosa u poslovnoj komunikaciji između opštine Čajetina i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u pogledu izdavanja građevinske dozvole za izgradnju panoramske gondole na Zlatiboru, pokazalo se i danas, po ko zna koji put.

Iz objektivno tehničkih propusta, zahtev za građevinsku dozvolu za gondolu, investiciju od nacionalnog značaja, ponovo je odbačen kao nepotpun. Svedoci smo da se u dokumentaciji potrebnoj za izdavanje građevinske dozvole za gondolu, traži i da li je zarez na adekvatnom mestu, pa postavljamo pitanje, da li je tako i sa drugim investitorima, navedeno je u saopštenju te lokalne samouprave.

Ta opština je, takođe danas, uputila Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev za pristup informaciji od javnog značaja koji se odnosi na projekat „Beograd na vodi“, kako bi se „uverila da li je uopšte moguće predati dokumentaciju i na koji način, a da se ona od strane ministarstva tretira kao potpuna“.

– Ubeđivani od strane nadležnog ministarstva da je panoramska gondola zaista projekat od nacionalnog značaja, te da će se administracija ubrzati i investicija realizovati, nažalost, nailazimo na mećehinski odnos i pitamo se da li je to uobičajen tretman od strane ministarstva prema investitoru ili je ponovo Čajetina, kao najuspešnija lokalna samouprava, kamen spoticanja, saopštilo je rukovodstvo Čajetine.

Inače, ta opština sama finansira projekat „Gold gondola“ koja bi trebalo da, trasom od skoro 9 kliometara, spoji Zlatibor i vrh Tornika. Investicija je vredna 13,2 miliona evra, a ta lokalna samouprava je od francuske kompanije Pomagalski već kupila neopohodnu opremu za montažu i izgradnju.

Nezadovoljni odnosom države, Čajetinci su, u dva navrata ove godine, organizovali simboličan početak gradnje gondole, odnosno „zlatiborsku mobu“, kako bi državne organe i institucije motivisali da brže rešavaju probleme sa građevinskom dozvolom, ali i imovinsko- prave odnose sa privatnim investitorima koji koriste državno zemljište iznad koga bi trebalo da prođe trasa buduće gondole.