Odmor u Parku prirode 1Foto: Pixabay/jplenio

Golija je planina na kojoj se sreće pet opština, Novi Pazar, Ivanjica, Kraljevo, Raška i Sjenica.

Pravo turističko otkriće postala je pre više od dve decenije, kada je krenula intenzivna izgradnja vikendica, restorana i manjih objekata sa smeštajnim kapacitetima. Svaka od ovih opština sa svoje strane asfaltirala je saobraćajnice, pa je dolazak do ove planine jednostavan i brz.

Pre 18 godina, Golija je stavljena pod zaštitu države i proglašena je Parkom prirode prve kategorije kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Od tada vodi se više računa o urbanizaciji, o infrastrukturnom prostoru za potrebe turizma i rekreacije.

Novi Pazar je sa svoje strane od Golije udaljen 32 kilometra i pripada joj turistički centar „Odvraćenica“, smešten na samim izvorima reke Studenice i nedaleko od Jankovog kamena (1.833 metra nadmorske visine), vrha planine. Ovaj centar ima pet žičara i sedam skijaških staza. Skijališta se nalaze na nadmorskoj visini od 1.744 metara. Ljubiteljima lova nudi se komercijalno lovište, u kom se uzgajaju jeleni lopatari. U toplijim danima, ljubiteljima čistog vazduha nude se duge šetnje i sakupljanje lekovitog bilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari