"Ograničavali im i vodu na dve čaše dnevno" 1Foto: D.Đ.

– Nakon što su radnici fabrike tekstila Kajzen u Smederevu u petak u potpunosti obustavili rad nezadovoljni uslovima rada kod turskog poslodavca, isplaćene su im zarade, ali je dan kasnije i sedmoro radnika dobilo otkaz.

 Razlog tome je, navodno, kako je najpre preneo portal podunavlje.info, to što su postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Kako u ovoj kompaniji u kojoj radi 300 radnika, od toga gotovo 280 žena, nema sindikalnog organizovanja, njima je tokom ova dva dana pomoć ponudio USS Sloga, a predsednik sindikata Željko Veselinović kaže za Danas da su mu se radnici žalili na nemoguće uslove rada.

– U fabrici u kojoj 280 žena koristi jedan toalet, imaju obavezu i da se upisuju, odnosno da očitavaju kartice kada odlaze u toalet. Osim toga, supervizori ili kako se već zovu beleže koliko se dugo zadržavaju. Čak ni vodu kako su nam rekli ne mogu da piju koliko hoće, ograničili su im na dve čaše i moraju da traže da im neko drugi donese – napominje Veselinović.

Oni će, zajedno sa radnicima, danas podneti zahtev za registraciju sindikata u fabrici, pisati i ministru rada Zoranu Đorđeviću da ga obaveste o dešavanjima, ali i Agenciji za mirno rešavanje sporova, kao i međunarodnoj organizaciji koja se bavi zaštitom tekstilnih radnika. Veselinović kaže da su čuli da je najavljen i dolazak vlasnika iz Turske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari