Ograničene marže za osam grupa proizvoda 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

Vlada Srbije je limitirala marže u veleprodaji i maloprodaji za osam grupa proizvoda i one neće moći da budu više od procenta koji se primenjivao do 5. marta.

To znači da će eventualna poskupljenja tih namirnica i sredstava poticati od proizvođača i dobavljača, a ne od trgovaca.

– Pojavio se problem kod pojedinih roba jer su se cene i uslovi na tržištu promenili. Nije isto da li se prodaje plazma keks ili voće, povrće, meso koje dnevno mora da se trebuje i cena mu se menja jer zavisi od toga ko je dobavljač, koliki je trošak transporta, a teže se dolazi i do sirovina. Mi smo na Vladi za osam grupa proizvoda, voće, povrće, meso, maske, rukavice, alkohol, asepsol, dezinfekciona sredstva, ograničili maloprodajne i velikoprodajne marže na nivo od 5. marta. Najizraženiji problem bio je sa maskama jer kažu ljudi da ne mogu da ih naručuju zato što su u nabavci skuplje i ne mogu da se uklope u cenu koja je važila 5. marta, pa nemaju ni interesa da ih nabavljaju. A bolje je da ima maski, makar i po nešto višoj ceni iako to sigurno neće biti 200 dinara kao što se sada dešava – kaže za Danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On dodaje da je nova mera doneta kako ni trgovci ne bi bili oštećeni i kako bi mogli da nastave snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari