Omiljeni državni "stranci" zapošljavaju na crno 1U Ministarstvu rada na crnoj listi poslodavaca: Radnici Štrabaga na Trgu republike Foto: N1

U austrijskoj kompaniji Štrabag, kojoj su inače država, odnosno Grad Beograd poverili radove na Trgu republike i zgradi Vista u okviru Beograda na vodi, inspekcija rada zatekla je ove godine 42 radnika „na crno“, dok su u turskoj kompaniji Tasjapi „uhvaćena“ 53 neprijavljena radnika.

U oba slučaja, i firme Tasjapi i Štrabaga, inspekcija rada podnela je po jednu prekršajnu prijavu, navodi se u „crnoj“ listi poslodavaca koju je Ministarstvo rada objavilo na svom sajtu.

Na listi poslodavaca koji su tokom prvih osam meseci ove godine, tačnije u periodu od 3. januara do 4. septembra u nekom trenutku zaposlili radnike na crno nalazi se 2.170 poslodavaca i preduzetnika, a najveće prekršaje napravile su upravo pomenute građevinske firme.

Protiv Štrabaga podneta je jedna prekršajna prijava, a radnici bez „papira“ zatečeni su prilikom kontrole radova na robnoj kući IKEA. I dok je u jednom Ministarstvu među „ocrnjenima“, u drugom, Ministarstvu građevinarstva Štrabag se vodi kao poslodavac bez greške. Tako je ova kompanija 11. na listi „dobrih“ poslodavaca koju je krajem juna objavilo Ministarstvo građevinarstva. Štrabag je, prema bodovanju ovog Ministarstva, poželjan investitor jer nema negativnih bodova, zapošljava 156 radnika, od čega je više od 73 odsto njih zaposleno na neodređeno.

I druga na crnoj listi inspekcije rada je strana firma, turski investitor Tasjapi je u Srbiju došao krajem decembra prošle godine sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra. Početak izgradnje ovog puta ministarka građevine je najavila za 2020. i naglasila da će ova firma raditi i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin.

Nedugo potom, Tasjapi je došao u žižu interesovanja kada je u martu priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju. Kako je tada pisao Insajder, službenici CIP-a i direktor firme Tasjapi tražili su novac od direktora Vodosnabdevanja iz Vranja kako bi ga angažovali kao podizvođača radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti. Insajder je pisao i o tome da je pre dolaska u Srbiju, još pre šest godina vlasnik ove firme Emrulah Turanli hapšen u Turskoj upravo zbog korupcije.

Preduzeće On line international iz Beograda je u trenutku inspekcije na radnom mestu imalo čak 45 neprijavljenih radnika, 35 radnika na crno zatečeno je u firmi Zdravo natural iz Paraćina i 33 u firmi M enterijeri gradnja sa Voždovca, koje je inspekcija zatekla na gradilištu na Kopaoniku. U bogatom portfoliju ove firme sa Voždovca nalazi se, između ostalog, i kompleks Paunov breg na Banjici, Kopaonik resort, ali i deo Koridora 11 od Lajkovca do LJiga.

Među nesavesnim poslodavcima su još neke firme koje su radile na državnim poslovima, pa tako i pet firmi koje su se mahom bavile obezbeđenjem, a koje su ukupno zapošljavale devet radnika na crno na Koridoru 10. Iako na crnoj listi ima dosta preduzetnika koji vode ugostiteljske, tekstilne radnje u kojima je inspekcijom najčešće zatečen jedan do dva radnika, najviše problema očigledno je u građevinskom sektoru.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković kaže za naš list da je od početka problem to što Ministarstvo građevinarstva ne interesuje to što radnici rade na crno ili da li poslodavac plaća svoje radnike.

– Ministarstvo rada izgleda radi bolje ovaj posao, jer Ministarstvo građevinarstva očigledno ne zanima da li građevinske kompanije plaćaju radnike ili zapošljavaju na crno jer to nisu kriterijumi na njihovoj listi. Imamo i primer MBA Miljkovića kod koga je zatečeno dva radnika na crno, a on se i dalje ne nalazi na crnoj listi ovog Ministarstva – ističe Torlaković.

On tvrdi da zbog toga niko neće snositi posledice i da sve te firme i dalje dobijaju državne poslove.

Crne i bele liste su za predsednika Građevinske komore Srbije Gorana Rodića čist politički marketing i tvrdi da se sve lošija situacija u ovom sektoru neće popraviti dok na odlučujuća mesta ne dođu stručni ljudi.

– Zna se šta treba da ima firma koja dobija posao, reference, platežnu sposobnost, da ima ljudske i mehaničke resurse. Sada poslove dobijaju firme koje ne mogu ni da dospu na listu jer imaju zvanično po jednog, dva do tri zaposlena. Domaća građevinska industrija je uništena i tek ćemo da vidimo šta nas čeka – ističe Rodić.

Veliki problem je nedostatak radnika, što, kako kaže, vodi do toga da rade nestručni i samim tim rezultat je loš kvalitet svega i stanova i auto-puteva. Zato je neophodno obnoviti ovaj deo domaće privrede, a deo te obnove bilo bi, kako kaže i formiranje samostalnog Ministarstva građevinarstva, kojim bi upravljao stručan kadar.

Prava trudnica i porodilja kršilo 11 poslodavaca

Osim spiska poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno, na sajtu Ministarstva rada objavljene su još dve liste, na jednoj je 218 neregistrovanih preduzeća, od kojih je većina dobila zabranu rada i spisak 11 poslodavaca koji su u periodu od kraja jula do početka septembra ove godine kršili prava trudnica i porodilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari