Ako zanemarimo prvobitnu konfuziju koju kod korisnika stvaraju nova grafička rešenja koje donosi Windows Vista, sama operacija instaliranja i puštanja u rad novog računara ume da bude dugotrajna i ne baš tako jednostavna. Prvi problem sa kojim se susreću IT administratori, a u manjim firmama i sami zaposleni, je prebacivanje podataka i podešavanja sa postojećeg računara na novi.

Ako zanemarimo prvobitnu konfuziju koju kod korisnika stvaraju nova grafička rešenja koje donosi Windows Vista, sama operacija instaliranja i puštanja u rad novog računara ume da bude dugotrajna i ne baš tako jednostavna. Prvi problem sa kojim se susreću IT administratori, a u manjim firmama i sami zaposleni, je prebacivanje podataka i podešavanja sa postojećeg računara na novi. Svako ko je barem jednom ponovo podešavao sve opcije u Control Panelu ili instaliranim programima zna koliko je to monoton i dugotrajan posao. Opcija pod nazivom Windows Easy Transfer svodi ovu operaciju na samo par klikova mišem. I malo vremena, naravno. Njome se automatski prenose svi korisnikovi dokumenti, e-mail poruke, audio i video materijali, kao i podešavanja samog operativnog sistema. Za transfer podataka se mogu koristiti posebni kablovi za povezivanje dva računara, ali i lokalna računarska mreža, eksterni hard diskovi ili prosto prazni CD ili DVD mediji.

Nova Vista-Mišljenje eksperata

„Alati za daljinsko upravljanje i distribuciju softvera koje donosi Windows Vista su svakako dragoceni za velike organizacije, koje imaju računare na više udaljenih lokacija. Uz njihovu pomoć IT stručnjaci u tim firmama mogu da preusmere svoje resurse u kreiranje novih funkcionalnosti informacionog sistema i tako pomognu funkcionisanju i napretku cele kompanije, umesto da troše vreme i živce na rešavanje banalnih problema na lokacijama širom zemlje.“ Srđan Stošić, pomoćnik direktora prodaje, Saga

Kao i kod ranijih verzija Windows operativnog sistema, sistem administratorima su na raspolaganju brojni alati za daljinsko upravljanje radnim stanicama, kao što je Remote Desktop Connection, koji u Windows Visti instaliranje aplikacija sa udaljenih lokacija čini još lakšim, bez potrebe za podizanjem VPN konekcija i sličnim operacijama. Ugrađena podrška za rad van kancelarije je značajna i za zaposlene, koji mogu pristupati kompanijskim mrežnim resursima i od kuće, bez potrebe za komplikovanim podešavanjima ili posebnim parametrima veze.
Kada jednom sistem „postavite na noge“, red bi bio i da se zaštitite od gubitka podataka i podešavanja. Windows Complete PC Backup and Restore je još jedna od inoviranih opcija koje je doneo Windows Vista, uz pomoć koje je moguće na jednostavan način iskopirati celokupan sadržaj hard diska na udaljenu lokaciju ili drugi računar, čineći tako pravljenje rezervnih kopija mnogo lakšim zadatkom koji će redovno praktikovati svi zaposleni. Uz pomoć instalacionog DVD-a moguće je pokrenuti ovaj mehanizam čak i u situacijama kada je Windows toliko oštećen da se ne može podići ni u Safe modu.
Proces instalacije Windowsa na nove računare je još jedna od operacija od koje sistem administratori zaziru. Brojna podešavanja, različite konfiguracije, sve to zahteva dodatno angažovanje i vreme, koje i u najvećim firmama nije uvek na raspolaganju. Windows Vista se može instalirati na sve računare daljinski, i to uz pomoć samo jedne tipske instalacije. U velikim firmama to znači i velike uštede, u vremenu i novcu, koji se onda mogu usmeriti na implementaciju novih tehnologija koje će doneti dodatni profit i povećati efikasnost rada svih zaposlenih. Uz dodatne alate, kao što je Microsoft SOFTGRID, mogu se smanjiti i troškovi distribucije dodatnog softvera, kao i potencijalni konflikti u verzijama i sa drugim aplikacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari