Opet odložen stečaj Staklare? 1

Definitivna odluka o stečaju Srpske fabrike stakla iz Paraćina nije doneta ni na ovonedeljnom, četvrtom po redu ročištu u kragujevačkom Privrednom sudu.

Na poslednjem ročištu na kojem je razmatrana sudbina Staklare odluka o stečaju nije doneta, jer se, prema obrazloženju suda, „pojavila potreba da se pribave novi dokazi kako iz zemlje tako i iz inostranstva, odnosno iz Bugarske i sa Sejšelskih i Britanskih Devičanskih Ostrva o ustupljenim potraživanjima sa tih destinacija“.

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija u konkretnom slučaju Branislav Jovović našem listu je rekao da će novo ročište o predlogu za pokretanje stečajnog postupka, zbog vremena pogrebnog za pribavljanje novih dokaza, biti održano tek kad ti dokazi budu pribavljeni. Nije, pritom, želeo da precizira rok u kojem će novi ročište biti održano.

Podsetimo da je prethodno ročište, 2. jula bilo prekinuto, jer je predlagač stečaja, firma Veksilum Balkan iz Čačka, podnela zahtev za izuzeće sudije Branislava Jovovića. Postupak je zato nastavljen tek prekjuče, pošto je Apelacioni privredni sud očito odbacio taj zahtev.

Indikativno je, međutim, da je sudija Jovović i nakon ročišta održanog 5. maja, javnost obavestio da je donošenje odluke o stečaju paraćinske Staklare odložio, pošto su se, međuvremenu, pojavili novi dokazi koji nisu bili razmatrani u prethodnim postupcima i koji moraju da budu izvedeni. Ti tada novi dokazi, pojasnio nam je sudija Jovović, odnosili su se na određenu dokumentaciju iz Bugarske, dok novi dokazi koji se sada pojavljuju u postupku, treba da stignu iz Sejšela i Britanskih Devičanskih Ostrva. Na narednom ročištu, dokazi sa Sejšela i Devičanskih Ostrva biće, prema njegovim rečima, pripojeni onima koji su već pribavljeni iz Bugarske.

U kragujevačkom Privrednom sudu u septembru prošle godine je doneto rešenje o otvaranju stečaja u Srpskoj fabrici stakla. Stečaj firme, čiji je aktuelni vlasnik beogradska kompanija CPR Impeks, bio je pokrenut na predlog firme Veksilum Balkan, koja od paraćinske Staklare potražuje više od 47 miliona evra. Rešenje o stečaju je, krajem prošle godine, ukinuo Apelacioni privredni sud u Beogradu koji je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Deo upućene javnosti počinje, s ovim u vezi, sve više da sumnja da iza maratonskog odlučivanja o pokretanju stečaja u Srpskoj fabrici stakla ipak stoji politika, odnosno bliskost vlasnika Staklare sa aktuelnom vlašću u Srbiji, o čemu se već duže špekuliše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari