Slovenačko preduzeće preuzima staklaru "SFS Paraćin" 1Foto: BETAPHOTO/OPSTINA PARACIN/DS

Slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže Staklara Hrastnik, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske, preuzima staklaru SFS Paraćin u Srbiji, saopštila je danas ta kompanija.

Kako se navodi, staklare će postati sestrinske kompanije i značajno će doprineti realizaciji strateških planova grupe.

Staklara Hrastnik je jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela.

Investicijom u staklaru SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlass grupa povećaće proizvodne kapacitete – odmah za do 300 tona stakla dnevno i asortiman proizvoda.

Srpska fabrika stakla će, u sinergiji sa slovenačkom staklarom, moći da nastavi svoju dugogodišnju tradiciju i orijentaciju ka stalnom unapređenju postojećih i uvođenju novih tehnologija sa jasnim i dugoročnim razvojnim ciljevima.

Generalni direktor Staklare Hrastnik Peter Čas rekao je da će glavni deo proizvodnje u Srbiji ostati vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta jugoistočne Evrope, gde primećuju nedostatak ponude.

„Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Staklare Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta“, istakao je Čas.

Preuzimanje staklare SFS Paraćin i dalje je predmet uobičajenih odloženih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije.

Postupci bi trebalo da budu završeni do kraja prvog kvartala naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari