Treći stečaj Staklare? 1Foto: FoNet/ Muzej nauke i tehnike

U Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, upravo je, rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu, otvoren novi, treći po redu stečajni postupak od maja 2017. godine do sada.

Stečaj je pokrenut zbog, kako je navedeno u sudskom rešenju, “trajne nemogućnosti plaćanja” paraćinske Staklare.

Otvoren je na predlog Beogradske firme Remontenerdži, kojoj je Srbija gas ustupio 8,65 miliona evra obezbeđenog I 4,33 miliona evra neobezbeđonog potraživanja od Srpske fabrike stakla, čiji je račun u neprekidnoj blokadi od kraja marta 2018. godine, i to u iznosu od 631,6 miliona dinara.

Srbija gas je svojevremeno, preciznije od 2009., bila vlasnik paraćinske Staklare, da bi je, tri godine docnije, prodao bugarskom konzorcijumu na čijem je ćelu bio kontroverzni biznismen Cvetan Vasilev, koji je i dalje,koliko je javnosti poznato, na crvenoj poternici Interpola, jer ga vlasti Bugarske potražuju zbog pronevere od 100 miliona evra.

Prvi put, stečaj Srpske fabrike stakla bio je otvoren 20. septembra 2017. godine, i to na predlog čačanske firme Veksilum Balkan, koja je od Staklaare potraživala 47 miliona evra.

Nakon otvaranja stečaja, 800 radnika je izgubilo posao, ali se docnije u fabriku vratilo njih 570, dok je onih 230 koji su trajno ostali na ulici, tvrdilo da dug prema Veksilum Balkanu ne postoji, te da je ta firma formirana da bi Staklaru oterala u stečaj.

Kako god, Apelacioni privredbi sud u Baogradu poništio je rešenje kragujevačkog Privrednog suda od 20. Septembra 2020. i postupak vratio na ponovno odlučivanje.

Privredni sud u Kragujevcu potom ponovo otvara stečaj u Staklari , da bi ga, 7. marta 2018. obustavio…

Krajem novembra te godine, firma Veksilum Balkan je, nakon nekoliko prethodnih ročišta, iznenada i bez javnog obrazloženja, povukla predlog za ponovno otvaranje stečaja u Staklari,posle čega je Privredni sud u Kragujevcu doneo je odluku o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka nad Srpskom fabrikom stakla…

Aktuelni vlasnik Srpske fabrike stakla je firma CPR Impeks, koja se bavi prodajom naoružanja I vojne o preme, a koja je paraćinsku Staklaru, 2015. , preuizela od konzorcijuma koji su činili Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, te bugarske firme Glass Industry i Rubin iz Plevena, i koji je u Srbiji predstavljao famozni biznismen Cvetan Vasilev, koji se u domaćoj javnosti, inače I uzgred, pročuo kao jedan od viđenijih donatara Fondacije nekadašnje “prve dame” Srbije Dragice Nikolić, supruge nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Srpska fabrika stakla je, u stvari, bugarskim firma prodavana dva puta.

Prvi pujt ju je, 2006., za svega 100.000 evra kupila firma Rubin iz Plevena.

Procenjena vrednost fabrike tada je iznosila 15 miliona evra, ali je kupac ponudio ulaganja u visini 25 miliona evra.

Pošto obaveze iz kupoprodajnog ugovora nisu ispunjene, a zbog neisplaćenih dugova za gas, 2009. godine većinski vlasnik Staklare postalo je javno preduzeće Srbijagas koje je tri godine kasnije, saopštilo da je našlo perspektivnog kupca – Cvetana Vasileva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari