Oporavak tržišta lizniga u 2021. godini 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

U toku pandemijske 2020. godine tržište lizinga u Srbiji je zabeležilo pad novih ugovora za 20 odsto, ali podaci iz prve polovine ove godine pokazuju značajan oporavak.

Finansijski lizing beleži rast od 42,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan broj vozila finansiranih putem lizinga u prvih šest meseci ove godine je bio 12.752, naspram 9.640 vozila finansiranih u istom periodu prethodne godine. S druge strane, još uvek nije dostignut broj od 14.144 finansiranih vozila koji je zabeležen u prvih šest meseci 2019. godine.

Tržište putničkih vozila beleži oporavak, ali je još uvek na nižem nivou nego 2019. godine. Jedan od razloga je nedostatak novih vozila zbog kašnjenja u isporukama delova uzrokovano korona virusom, a drugi razlog je izostanak Beogradskog sajma automobila, kao najznačajnije prodajne manifestacije u Srbiji.

U prvoj polovini ove godine nabavka putničkih vozila je imala najveći procenat učešća u ukupnom finansiranju putem lizinga i iznosila je 46 procenata, zatim slede komercijalna vozila sa udelom od 33 odsto i oprema sa 20 odsto. Oko 93 odsto plasmana je odobreno pravnim licima i preduzetnicima, dok je preostalih sedam odsto bilo plasirano fizičkim licima, navodi se u saopštenju S lizinga.

„Lizing industrija je prošle godine pokazala otpornost u prilagođavanju novim uslovima poslovanja. Jasni znaci oporavka ekonomije u 2021. godini će pozitivno uticati na rast tražnje za lizing proizvodima, a S lizing je u potpunosti spreman da to isprati“, rekao je Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora S lizinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari